Biblija in drevo spoznanja dobrega in zla

Danes je očitno dan vprašanj. Pravkar sem na balkonu zopet v roke prijel Sveto pismo. In kot po navadi, sem zopet pričel na začetku. Kot bi me nekaj tam močno motilo.

In prišel sem do stavka, ki mi vsakič sproti da misliti in me vedno bega. Zapisano je tako:

I Mojzesova, pogl. 2.3.

22 In veli GOSPOD Bog: Glej, človek je postal kakor eden izmed nas, v kolikor ve, kaj je dobro in kaj hudo.

Kdo je MI? Mogoče zna kdo razložiti?

 • Share/Bookmark
Tagi: , , , ,

24 odgovorov na “Biblija in drevo spoznanja dobrega in zla”

 1. 1 šuši šuši
  15:05 - 3.07.2009

  Jah, to smo redki izbranci, nadljudje ;)

  P.S.: spoznanje dobrega in zlA

 2. 2 Janez
  15:40 - 3.07.2009

  Dandanes človeku ni dano vedeti, kod mi, kdo oni, kdo sploh, kajti pahnjen v popolno samopozabo, se mora vsak sam to spomniti, drug drugemu pa smo v veliko pomoč pri tem. Mi smo neznaten delček Njih ali Njega, ki so eno (1+1=1).

  Daleč največji interpretator Svetega Pisma pa je bil švedski mistik Swedenborg, žal je v slovenščino prevedena samo ena knjiga (Nebesa in Pekel), a to je fascinantno delo. Govori, da nič v Pismu ni dobesednega, vsaka najmanjša pika, vejica, črka je simbolika duhovnega.

 3. 3 Katja
  17:07 - 3.07.2009

  MI?..vnebovzeti mojstri..Jezus, angeli, Velika kozmična bitja…

  “Resnična inteligenca, ki vse uporabi ustvarjalno, prihaja le iz notranjega Božjega principa in ni samo dejavnost razuma. Resnična inteligenca je Modrost ali Božje znanje ki ne misli in ne more misliti napačnih misli. Napačne misli pridejo le od vtisov, ki jih razum sprejme iz zunanjega sveta”… ” Ko nekdo dovoli, da njegovo pozornost in na ta način njegov um pritegne neka ideja nepopolnosti ali ločenosti od Boga, se v skladu s tem v njegovem telesu in bitju začne izražati nepopolnost..Obstaja samo en izvor vsega dobrega- Bog. Zavestno spoznanje te resnice, potrjene z zunanjim zavestnim umom (ne dvakrat ali trikrat na dan, ampak ves čas preko celotnega dne, ne glede na to kaj dela zunanji jaz) ter ohranjanje tega bo vsakogar usposobilo, da doseže svojo Svobodo in Moč nad vsemi nebožanskimi stvaritvami…”

  ..in potem bomo SPET kot Oni..ki so bili nekoč kot mi…:)

 4. 4 Janez
  17:41 - 3.07.2009

  Jap! Nekega dne bo vse spet svetloba, in takrat ne bo njih ne nas.

 5. 5 Človek Človek
  18:17 - 3.07.2009

  Šuši hvala za popravek in nič hvala za odgovor :)

  Janez ja, Sveto pismoje čista simbolika, zato ga je zanimivo vedno znova brati in poizkušati kaj novega razumeti… Pa da ne bo pomote, ne pripadam nikakršnim verskim skupinam, samo navdušen sem nad knjigo…

 6. 6 Človek Človek
  18:24 - 3.07.2009

  Hmm, Katja ok, to je seveda neka zelo zanimiva misel, sicer meni ne preveč preveč blizu, če sem popolnoma odkrit, vendar ne glede na to, ni nič manj zanimiva kot vse ostale. Kar se pa tiče vprašanja, pa že v osnovi knjigo gledam kot ne tako zapleteno po razumevanju, kot po samem ključu povedanega, zato me stavek iritira…

  Janez, pomeni to konec ali začetek?

 7. 7 Janez
  08:51 - 4.07.2009

  Dejansko niti eno samo ločilo v Pismu ne pomeni, to kar mi dobesedno razumemo, zato tudi toliko interpretacij in različnih mnenj. Ogenj ni ogenj, kamen ni kamen, palača ni palača…vse to ima notranji duhovni pomen.

  Vprašanje. Mogoče tudi začetek konca ali konec nekega začetka… :)

 8. 8 Y.R.
  08:54 - 4.07.2009

  ‘Dalec najvecji interpretator Svetega Pisma’ je bil seveda Sved, heh-heh… Clovek, pomagaj si z Rashi-jem ali Rambamon. Cool folk. Rambam bi ti na vprasanje recimo odgovoril z ‘free will’ (‘the man is become like one of us, knowing good and evil’) – clovek se lahko sam odloci kaj je prav in kaj narobe.

  Shabbat Shalom :-)

 9. 9 Človek Človek
  10:41 - 4.07.2009

  Janez ok ja, mogoče je oboje :)

  Y.R., hmm, ja ok, ampak kaj je z množino, hehe :D

 10. 10 Y.R.
  11:25 - 4.07.2009

  Ves kaj, se mene vcasih zanese… heh :-)

 11. 11 šuši šuši
  15:22 - 4.07.2009

  Za popravek, upam, da ga nisi razumel preveč ukazovalno ;) odgovor pa … poskusiti ni greh ;)

 12. 12 Janez
  12:40 - 5.07.2009

  Ego mi ne da mir, da ne bi še nekoliko zatežil. ;) Šalim se…

  Človek se lahko sam odloči, kaj je prav in kaj ne?! WTF?! Človek se sam po sebi še pošteno posrati ne more na tem svetu, bo pa vedel kaj je prav in kaj narobe, kaj dobro in kaj slabo? Kakšna aroganca (ki je vedno posledica nevednosti, seveda)! Še več razpuščene svobodomiselnosti v zaslepljenosti oz. slepoti. Torej, meni nekaj tako absurdnega kot je verski sistem pravi in me uči, da lahko v imenu boga in svobode ubijem kateregaliko brata in sestro, pa je to res prav, če sem popolnoma prepričan, da je prav, ker me tako uči “od boga postavljeni” duhovnik? Misliš, da asasine dejansko potem takoj za ovinkom čaka Alah, bazen napoljnjem z mlekom in medom ter na stotine mladoletnih lepotičk, devičk? Še več razvodenelosti in svobodne napačne, sebi koristne interpretacije Pisma? Dvomim…

  Svodobna volja je volja, ki s seboj vleče popolno odgovornost za vse kar svobodno misliš, čutiš in počneš. Odgovornost se s premosorazmerno s svobodnostjo tudi povečuje.

  Vse večje filozofije pa nas učijo, da je treba upoštevati oba dva principa Enega. Ni pa nam lahko, nam, rojenim pet pred dvanajsto v Kali jugi. Kdor se osvobodi v teh časih, tega čaka večna blaženost.

 13. 13 Y.R.
  23:34 - 5.07.2009

  Ne, ne salis se. Tvoj Ego potrebuje smernice in zakone. Tvoj Ego rabi, da se mu ponudi dolocena znamka toaletnega papirja. Jaz povem svoje mnenje in sem preko slovenskega spleta poslana v norisnico. Slovenija potrebuje dolocen nacin zivljenja in be damned kdor misli drugace. Svobodna volja je cela in velika rec, torej se je bojite. Svobodna volja pomeni osebno odgovornost in razum, torej se je bojite. Bah. Vesela sem, da zivim nekje drugje, tebi Janez, pa zelim vso sreco.

 14. 14 Janez
  15:33 - 6.07.2009

  Hvala. Je pa tudi res, da je v vsaki šali nekaj resnice, kot je tudi v Resnici nekaj šale. To ni samo stvar ega (tega ponotranjenega programiranega jaz-a), je tudi posledica nečesa, čemur rečemo kolektivna ali nacionalna zavest (na srečo je dinamična in spremenljiva) oz. skupna zavest morfogenetskega polja. Tudi mi smo polje znotraj polja znotraj polja…

  Nisem še srečal človeka, ki ne bi imel ega in ga tudi sem ter tja branil, ga zagovarjal, podpiral, opravičeval ipd. Nekoč sem se hotel znebiti načina govorjenja kjer je izhodišče “jaz”, pa nisem bil uspešen. V bistvu samo debatiramo. Norišnica pa iz mojega zornega kota ponavadi prikazuje nerazumljeno edinstvenost.

  Vse dobro in obilico sreče tudi tebi.

 15. 15 Janez
  15:37 - 6.07.2009

  Nismo pa še uspeli odgovoriti Denisu, kdo MI?

  V Vedah je lepo opisano, precej izčrpno in celo znanstveno o tem. Po tradicionalnem izročilu smo se uprli Enemu in naša želja (sicer navidezne) ločenosti nam je bila dana. Bitje naj bi šlo skozi številne inkarnacije in se končno utelesilo kot Človek. Prav človek pa naj bi bil kot nekakšen portal, skozi katerega se lahko vrnemo domov v Enost ali pa gremo še nekaj dušnih rollercoaster-jev.

 16. 16 Človek Človek
  18:06 - 6.07.2009

  Šuši, od kdaj pa pri tebi ni ukazovalno :mrgreen: Poskusiti ni greh? Mmm, saj veš :)

  Y.R. in Janez….Sam zelo dvomim v svobodno voljo kot tako (vsaj v trenutnem zahodnem svetu…), vendar to je dejansko druga debata, ki pa jo načeloma lahko odpremo, ali pa jo poiščem, ker mislim, da sem o njej že razmišljal…

  Janez hvala za odgovor, seveda, iz časa pred Biblijo obstajajo primerni razlogi, pa vendar sama knjiga tega ne potrjuje. Zato me je nekako bolj zanimal pogled s krščanskega vidika, upal, sem, da bo kdo, ki je bolj v teh vodah znal odgovoriti…

 17. 17 šuši šuši
  18:09 - 6.07.2009

  eeeeeeeeej, pa zadnje čase se res brzdam, no :angel:

 18. 18 Človek Človek
  18:37 - 6.07.2009

  Hmm, ok, verjamem, čeprav me zanima čemu? :mrgreen:

 19. 19 šuši šuši
  18:42 - 6.07.2009

  ker so nekateri tako občutljivi :mrgreen:

 20. 20 Človek Človek
  18:43 - 6.07.2009

  Se mi je zdelo, da gre za praktične razloge ;)

 21. 21 Joe
  11:50 - 17.07.2009

  najprej je treba razumati, da je zgodba o stvarjenju nastala na bližnjem vzhodu in je to samo ena izmed mnogih, ki so si jih pripovedovali pastirji ob ognju, ko so razmišljali o nastanku sveta in smislu življenja. Zgodbo, ki jo beremo v Svetem pismu, je izmed vseh teh bila zapisana in kasneje vključena med sveto literaturo. Da se nekdo omika, pomeni, da jih je več ali da je on zastopnik neke skupine (npr. papež vedno, ko govori uradno, uporalja omikanje, ker ni samo on tisti, ki nekaj določa, ampak govori v imenu zbora škofov in celotne Cerkve). V smislu omikanja v Svetem pismu bi lahko iz krščanskega vidika rekli, da govori v imenu Svete Trojice (Bog Oče, Sin in Sveti Duh), saj je Jezus (če bereš evangelije) velikokrat govoril o svojem Nebeškem Očetu, o Svetem Duhu in o sebi kot o Božjem Sinu (Sin človekov, Jaz in Oče sva eno, Poslal vam Svetega Duha, …). In če beremo Sveto pismo Stare zaveze z vidika Jezusovih besed, potem ta “Mi” dobi pomen. Vedenje o dobrem in hudem pa pomeni, da je človek okusil tudi grenkobo prestopka, greha, slabega, zla, saj v svojem idealnem življenju v raju ni upošteval Božjega naročila, naj iz drevesa spoznanja dobrega in hudega ne je. Upam, da sem vsaj malo osvetlil Tvoje vprašanje.

 22. 22 bogimablog
  13:10 - 8.08.2009

  Tudi mene, kot tebe navdušuje ta stara knjiga…, Joe je dovolj natančno oz. smiselno pravilno odgovoril, kar se sredine in konca njegovega odgovora tiče. Jezus pravi v Ev. po Janezu, Jaz in Oče sva eno, potem ga kasneje Filip vpraša, pokaži nam Očeta in pravi Jezus:”Toliko časa sem med vami pa me še nisi spoznal?Kdor je videl mene, je videl Očeta … itd.” Hm..,pri Jezusovem krstu je Oče govoril, Sv. Duh se je spustil nad Jezusa…,človek je postal kakor mi – pozna dobro in slabo.

  Ko človek bere določeno literaturo mora spoštovati njene zakonitosti v katerih je bila napisana. Hebrejska miselnost, razumevanje itd. sta drugačna od našega danes. Pojmi včasih ne pomenijo več isto ali popolnoma isto, kot so takrat. Biblija je pisana v različnih literarnih oblikah. Poezija, pesmi, zgodovinska dejstva oz. dogodki. Zato, če ti nekdo reče, da je vsaka pikica simbolična, oprosti – to je čista alegorija in VČITAVANJE v tekst, ki ga pisec ni hotel podati.

  Psalmi so verjetno zelo simbolični, pa Jezusove prilike tudi, saj sam razlaga njihov pomen, obstajajo pa čisto dokazljiva zgodovinska dejstva, ki nimajo s simboliko nobene veze. Biblija je čudovita knjiga in poučna za raziskovanje, če človek pošteno do sebe in knjige pristopa ter spoštuje zakonitosti, ki jih je sama postavila za njeno pravilno razumevanje. Uživaj v branju in raziskovanju.

 23. 23 bogimablog
  13:12 - 8.08.2009

  V Hebrejščini besedne zveze, dobro in slabo, od vzhoda do zahoda, od globine do višine, od leve do desne pomenijo v večini primerov – VSE. Spoznala sta dobro in slabo (vse sta spoznala, prej slabega nista poznala npr.). Ali od vzhoda do zahoda je prepotoval deželo, prepotoval je celo deželo itn. Hvala za potrpežljivost ;)

 24. 24 matic
  23:27 - 8.08.2009

  …če smo bili ustvarjeni po božji podobi, smo verjetno samo ljudje naredili razliko med NJIM in NAMI…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !