Kolumna – Daft Punk, v ritmu norega punka

Objavljeno na Vesti 29.11.2008…

Pred skoraj natanko desetimi leti se na house sceni združi trojec, ki iz sampla pesmi ˝Fate˝ izvajalca Chaka Khan ustvari nov hit na elektronski plesni sceni. Producenta Thomas Bangalter, Alan Braxe in vokalist Benjamin Diamond, dobijo naročilo za tri milijone dolarjev in kmalu se rodi pesem Music Sounds Better With You, ustvarjalci pa si nadenejo ime Stardust. To je bil edini izdelek tega banda, ki so se takoj po tem uspešnem metu vrnili vsak na svojo ustaljeno pot.

Thomas Bangalter se je vrnil k ustvarjanju albuma Discovery s svojim partnerjem Guy-Manuel de Homem-Christom, drugemu članu dinamičnega dua Daft Punk

Duo Daft Punk je namreč že leto poprej izdal plošček z naslovom Homework, za katerega nekateri celo trdijo, da je najpomembnejši mejnik razmaha francoske elektronike. Dvojec, ki je najprej v družbi Laurenta Brancowitza, na bobnih, nastopal kot skupina Darling, je svoje preigravanje kitarskih zvokov zamenjal za elektronsko obarvane sintetične pop skladbe in že leta 1995 posnel še danes velik hit Da Funk, ki se že v istem letu zasidra na pop lestvicah.

Singel, ki je uporabljen tudi v filmu The Saint, pozneje priključita na že omenjeni album Homework, pa na samem ploščku globoko zasenči naslednji izdelek z naslovom Arround the World. K sami prepoznavnosti in popularnosti samega albuma so nedvomno veliko prispevali tudi Spike Jonze, Michel Gondry, Roman Coppola in Seb Janiak, režiserji, ki so ustvarili videospote za semantični dvojec, ki je osvajal velika plesišča svetovnih prestolnic. Te stvaritve so v letu 1999 izdali v kolekciji z naslovom D.A.F.T. – A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes.

Kmalu po tej izdaje se prične druga doba, z nazivom Discovery era. Album izdan v letu 2001 ni presegel prvenca, ki je bil še vedno močno zasidran v glavah publike. Discovery je s svojim novim načinom, za spodobno elektroniko veliko prekratkimi instrumentali, zgolj potrdil predsodek, da po večini vokali služijo zgolj le za polnjenje praznin in za hujskanje na popevke navajenih množič, in prava katastrofa je bila, da se bo Daft Punk z njim prej navezal na eksploatacijski “electro” zvok lepljivih osedemdestih let, kot pa da bo bo presenetil s prvenca vrednim izumiteljstvom.

V letu 2005 se na policah pojavi še njun zadnji studijski album Human After All, ki pa prav tako ostane nekje na nivoju Discoveryja, z zgolj ponavljajočimi vmeščenci, neinovativnim pristopom in še bolj brit pop načinom, ki je navduševal množice a pri kritikih naletel na hladen in mlahav odziv. V vseh letih sta Guy in Thomas ustvarila še veliko drugih izdelkov, ki so našli svoje mesto na ploščah Alive 1997 (live), Daft Club (remix album), Human After All: Remixes (remix album), Musique Vol. 1 1993–2005 (kompilacija) in Alive 2007 (live).

Navkljub vsem spremembam, skozi katere se je Daft Punk sprehodil skozi zgodovino pa so njuni nastopi ostali nenadomestljivi in v srca nas vseh so se zasidrali z novostmi prvega albuma, ki so tudi v naše kraje v tistem času nosili val sprememb, katerem sledimo še danes. Pesmi kot so Teachers, Oh Yeah, Burnin´, Rollin’ & Scratchin itd., pa vedno prinesejo emocije in spomin na neko obdobje.

Stardust – Music Sounds Better With You

YouTube slika preogleda

Daft Punk – Around The World

YouTube slika preogleda

Daft Punk – Da Funk

YouTube slika preogleda

Daft Punk – Robot Rock

YouTube slika preogleda

Daft Punk- Oh Yeah

YouTube slika preogleda

Daft Punk – Burnin´

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
Tagi: , , , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !