Trenutek svobode na deževen dan…

Ura je nekje okoli dveh zjutraj. Ulice so prazne. Počasi hodim in se približujem semaforju. Na bencinski črpalki nekaj deset metrov stran stoji policijska patrulja. Pritisnem na tipko in na ekranu se izpiše devetdeset sekund.dd

Gledam okoli sebe, nikjer žive duše, cesta je popolnoma prazna, ulica prav tako. Ledeno mraz je, dežuje, pozabil sem dežnik in zebe me. Komaj čakam, da sedem v vozilo. Pa vendar se številke na semaforju obračajo izredno počasi. Najrajši bi stekel čez cesto, samo vem, da bom prejel kazen, saj ne bo prvič.

Država me je zaščitila pred lastnim razmišljanjem, pred lastno izbiro. Sam nisem sposoben oceniti tveganja. Nisem sposoben. Ker sem nebogljen. Ali pa imam premalo v žepu, da bi si privoščil delček svobode, preko zastopnika mojih pravic kot človeka ali preko plačila na račun odprt pri določeni ustanovi. Svoboda je na prodaj.

Zelena je. Stečem čez. Preživel sem. Sedim v avtomobilu. Moker in premražen. Avto je vžgan, vendar ne speljem. Razmišljam. Razmišljam o besedi svoboda, ki se vsakodnevno izkaže zgolj kot beseda, ki koristi krajšanju časa pred semaforjem, ko pada dež…

 • Share/Bookmark
Tagi: , , , , , ,

9 odgovorov na “Trenutek svobode na deževen dan…”

 1. 1 popka
  14:04 - 26.04.2009

  Ti si dal sicer ekstremen primer, kjer je bila cesta res prazna in bi bil absurd, če bi dejansko moral plačati kazen, v primeru, da bi te ujeli pri “kriminalnem dejanju”. :) Verjamem pa, da se tvoje razmišljanje o “svobodi na prodaj” ne zaključi tukaj (popravi me, če se motim). Zato me zanima, ali se ti resnično zdi, da je vsak posameznik sposoben presoditi razumno? Ali bi dejansko lahko funkcionirali kot družba brez nadzora, kontrole?

 2. 2 mitja
  17:28 - 26.04.2009

  mhm… imas prav in nimas prav :)

  ma… ce bi vzel % ljudi, ki je zares sposoben sam razumno presodit ali iti cez cesto pri rdeci luci ali ne, bi bil ta % zelo majhen (jaz bi rekel da nekje 5%). in zaradi tistih ostalih 95% morajo obstajati (tudi taksna) pravila.

  meni namrec slabo rata, ko vidim cca 80 letnega dedka ali babico, po moznosti s palco za hodit, ko gre cez cesto pri rdeci luci. me prav zanima, kako je ta starcek presodil? verjetno bi on tudi zase trdil, da odlicno presoja. in… ja, sem ze videl kako je takega starcka zbil avto – sel je cez trzasko cesto (na delu, kjer je stiripasovna), semafor je bil cca 50 metrov stran. skoraj bi mu uspelo – na 3/4 poti ga je nekdo zadel… da so leteli “deli” 20 metrov naokoli. :( zalostno.

  ves, pravila so zaradi 95% ljudi naokoli, ki niso sposobni pravilno presodit.

  lp, M.

 3. 3 barbara
  18:43 - 26.04.2009

  Ne vem če so pravila lih zarad smernic tukaj. Vsaj jaz smernice razumem kot nekaj, kar te ne spravi ob kaj jst vem 200 eur? če jih ne upoštevaš?

 4. 4 Človek Človek
  00:30 - 27.04.2009

  Popka, danes sem se resnično ciljal zgolj ta primer, ker se mi je to že zgodilo, tako peš, kot tudi z vozilom, ko sem naredil prekršek pred lastnim vhodom, enako, sredi noči, na prazni cesti. In ne, seveda se ne zaključi tukaj. Ali je pravo edina možnost funkcioniranja družbe? Ja to nas prepričujejo. Mogoče tudi drži. Ampak obstaja tudi misel, mislim, da celo enakega avtorja kot že zgoraj citirano, da ljudje počnemo slabo zaradi neznanja in tej se tudi pridružujem. Pa tudi če pustiva to ob strani, bistvo je zgolj to, da se o svobodi in svoboščinah v demokraciji zelo rado govori, medtem ko že takšna banalnost pokaže, da je naša svoboda v rokah tistih, ki o tem odločajo…

  Mitja, res je ja to drži, ampak kot sem rekel Popki in je napisano v samem postu, svoboda je zgolj beseda. Samo to je bila poanta zapisanega…

  Barbara o kakšnih smernicah govorimo? Nekaj mi ne gre skupaj…

 5. 5 anka
  17:32 - 27.04.2009

  Popolna svoboda ne obstaja sploh, v kakršnem koli smislu že, ker je vsak najmanjši delček materije (žive ali ne žive) ustvarjen na propad oz preobrazbo – je omejen v času in prostoru.

 6. 6 anka
  17:47 - 27.04.2009

  ps: Priporočam, da se v naslednjo zakamufliraš v zebro :lol:

 7. 7 Človek Človek
  17:50 - 27.04.2009

  Anka bom drugič upošteval namig :P

 8. 8 anka
  18:24 - 27.04.2009

  Če boš upošteval namig, mi sporoči. Bo treba dokumentirat zadevo :lol: Nujno ;) Mogoče še nasvet: Če boš zebro izvedel v tandemu, priporočam, da si sprednji nogi, ker znajo biti vetrovi sila nadležni. :P

 9. 9 CZPNN
  23:15 - 2.05.2009

  Obveščamo Vas, da je v peterk dne zjutraj policija Policijske postaje v Radovljici napadla mladoletnega fanta in njgovega šoferja. Mladoletnika (otroka) so vklenili v vezice (lisice), obenem so mu na kraju samem zahteali osebni dokument. Ker je otrok bil vklenjen ni mogel iz žepa potegniti denarnice, za to je to storil policist, ki nja bi bil “žepar po uradni dožnosti.” Osebnega dokumenta v denarnici ppolicist ni našel. Sledil je transport otroka na Policijsko postajo v Radovljico. Še enkarat so otroku pregledali denarnico s to razliko, da so sedaj našli v dnarnivi od 2 do 5 gramov neke snovi, za katero so sumili, da naj bi bila nedovoljena droga. Zato ker je bil zavitek z strani policije podtajnjen je bil zavitek nov oziroma svež. Napisali so zapisnik. Ker otrok ni želel podpisati policijskega zapisnika z lažno vsebino so ga policisti prerepli. Ker tuni to nebi pomagalo je eden od policistov vzel otrokovo roko in s silo dal na dokument otrokov podpis. Na to so otroka zaprli v policijsko pridržanje v katerem naj bi otrok ostal do 15:00 ure.

  Šele po vsem tem so poklicali otrokove starše, da prideko po otroka.

  CZPNN

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !