Pomen naslova v razmerju povečanja obiskanosti

Glede na to, da se je končal december in z njim konec evforije, je tu zopet stari dobri čas za delo.

Vsakič, kadar se česa lotim, vedno najprej razčlenim vse podrobnosti in nato ponovno preverim svoje ˝biblije˝, kaj in kako svetujejo pri določenih točkah, ki so sestavni del vsake igre.

Zato sem se danes ustavil pri ˝naslavljanju˝, eni najbolj pomembnih točk vsakega oglasa, poleg slik, seveda.

Pravilno naslavljanje časopisnih člankov, oglasov in konec koncev tudi blogov, je po besedah Clauda C. Hopkinsa – največja novinarska umetnost.

Nihče ne prebere celotnega časopisa. Nekatere zanima politika, nekatere šport, druge rumeni tisk, pač vsak išče svoje. Večina ljudi celo izpusti 3/4 napisanega, pravilno naslavljanje pa je direktno ciljanje bralcev ali kupcev. S samim naslovom direktno ciljamo na želeno populacijo, ravno tako, kot če želimo v množici poklicati neko osebo in se zaderemo – Hej, Človek!

Osnova, ki jo moramo vedno imeti v mislih je tudi to, da so ljudje danes vedno v naglici in v večini preberejo zgolj dvajset odstotkov tudi tistega, kar plačujejo. Posameznik ne bere oglasov zaradi zabave, temveč zaradi iskanja koristnih informacij. Tako kot moški ne bo prebiral dvostranskega oglasa z ženskimi kroji oblek, ravno tako ženske ne bodo prebirale podatkov o delovanju motorja z notranjim izgorevanjem. Seveda obstajajo izjeme, a to pustimo ob strani.

Bralci se ne dolgočasijo ob branju, razen če to od njih ni posebej zahtevano. Sogovornik v klepetu v živo bo seveda poslušal vašo dogodivščino, saj gre za drugačno zvrst komuniciranja, v pisani besedi pa se seveda sam odloča za svojega sogovornika.

Izhajajoč iz tega položaja si najboljši pisci vzamejo tudi nekaj ur časa zgolj za naslavljanje člankov, ne glede na to, koliko časa jim je vzelo samo pisanje. Glede na konkurenčnost samih misli in dogodkov v današnjem svetu, se vsebine podvajajo ali še več, vse kar je razlike je zgolj neka avtorjeva osebna nota, ki pa za splošno mnenje nima kakšne velike preference. Zato je naslov tisto, kar prepriča posameznika, da poseže po enem in ne drugem avtorju.

Se pravi stvar je na nek način izredno enostavna, če govorimo o rumenem tisku, kjer pa je seveda potrebno upoštevati neko drugo dejstvo. Rumeno obarvani mediji imajo največji doseg, vendar imajo hkrati vprašljivo publiko, predvsem kar se oglaševanja tiče. To so mediji, z nizko  kredibilnostjo, zato tudi oglas znotraj tega medija ne dobiva na teži in verodostojnosti, temveč ravno obratno. Zato je tam smiselno oglaševati zgolj ˝potrošno robo˝ in artikle za katere se odločamo impulzivno in so načeloma poceni.

Resnen medij, pa stoji za objavami ki jih objavlja, zato ima veliko težo in vpliv na bralca, prav tako pa tudi za oglaševalce. Le ta je namenjen resnim podjetjem, ki delajo dolgoročno in cenijo svoj produkt.

In vse to seveda lahko prenesemo na obliko našega komuniciranja, kjer prav tako s samimi naslovi znotraj zmede objavljenega lahko kontaktiramo točno tiste, na katere naslavljamo pisano.

Povzeto po:

Scientific Advertising by Claude C. Hopkins

The Psychology of Advertising: A Simple Exposition of the Principles of Psychology in Their Relation to Succesfull Advertising by Walter Dill Scott

 • Share/Bookmark

10 odgovorov na “Pomen naslova v razmerju povečanja obiskanosti”

 1. 1 mavricavpravljici mavricavpravljici
  16:28 - 14.01.2009

  “Bralci se ne dolgočasijo ob branju, razen če to od njih ni posebej zahtevano.”

  Še dobro, da ti tega ne zahtevaš od mene, ker se ne morem dolgočasit ob branju tvojega bloga … Kaj če bi prišel k meni, zdaj so zimski večeri prav nalašč za to, pa bi naglas bral iz tvojih biblij?

  In ja, nekaj sem zafrknila pri svojem vzdevku …

 2. 2 Človek Človek
  16:41 - 14.01.2009

  Uh uh, veliko zahtevate, gospodična :)

 3. 3 mavricavpravljici mavricavpravljici
  16:48 - 14.01.2009

  eh, saj vendar znaš brat ..

  Tisto z naslovi pa je hudo res … Napišem članek ali kaj leposlovnega (zdaj blog izvzemam ven), pa pustim, da naslov dozori. V skladu s tem, komu je namenjeno besedilo

 4. 4 Človek Človek
  16:51 - 14.01.2009

  Brat že znam ja, ampak ne po štajersko :D Ja, pri blogih so še druge stvari ja, bolj tehničnih narav, ampak o tem naj pišejo tehniki :D

 5. 5 Mavricna Mavricna
  16:58 - 14.01.2009

  Jaz tudi ne znam brat štajersko …. :(

  Kaj so knjige napisane v štajerščini??!!!! Imaš prevajalca/prevajalko? Je samo naslov knjige zaradi udarnosti napisan v angleščini?

 6. 6 Človek Človek
  17:02 - 14.01.2009

  To s štajerščino je bil hec na tvoje štajersko poreklo. Knjige so pa seveda v AN jeziku, pri nas so spregledane… Očitno naši vedo več, ali pa so njihove plače res tako majhne, da se mora človek v šoli učiti zgolj iz njihovih zapisov… Celo NUK je žalostna prispodoba za nabor podobnega gradiva, se namreč kiti z nekaj izvodi v cirilici pa seveda ne dovolijo izposoj izven njihovih prostorov…

 7. 7 Mavricna Mavricna
  17:13 - 14.01.2009

  ja, vem da je bil hec … saj sem se jaz tudi naprej hecala …

  vzemi fotoaparat ali kak skener v knjižnico, pa poslikaj vse strani, pa boš doma, ne ne, doma, pri meni, bral v miru in na glas :lol:

  Pri nas je v knjižnicah podobna situacija ….

 8. 8 Človek Človek
  18:54 - 14.01.2009

  No, pa saj ni panike, na srečo imamo internet in dostop do česar želimo. Pa knjige iz tujine so kar poceni. Pa še bolje je imeti svojo, kot izposojeno. Bolj problem je v času in ˝dojemanju vsega˝… :D

 9. 9 Mavrična
  19:36 - 14.01.2009

  V svoji si lahko kaj podčrtaš ali pa obkrožiš naslov ;)

 10. 10 Človek Človek
  19:39 - 14.01.2009

  A ne ne, to se ne dela :D Si vedno delam zapiske…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !