Politika in volitve

Bliža se čas, ko bomo oddajali naše velecenjene glasove. Vsaj tako nas prepričujejo. Tako nas učijo že od malih nog, dajejo nam upanje v našo moč, pomembnost naših dejanj in obstoja.

Vendar bom letos zopet naredil tisto, kar sem vedno do sedaj. Verjetno bom počel kaj veliko bolj pametnega in koristnega v svojih očeh. Ne bom šel volit, ker me to enostavno ne rajca. Nisem apolitičen temveč nadpolitičen.

Politika je zame igra peščice, ki ima odsvojega početja veliko ali manjšo korist. Tako je bilo vedno in vedno bo. Je služba, ki se v slovenskem primeru opravlja pod diktaturo močnejših in večjih. Mala vprašanja, kjer imajo določeni posamezniki vpliv pa niso prav veliko večja od lokalne samouprave. Politika

Ne morem reči, da me nikoli ni zanimala teorija in delo teh ljudi, tudi kar nekaj čtiva sem predelal o tem, tudi današnje dogajanje spremljam takrat ko res ne vem kaj bi sam s seboj, ampak v celoti je to izguba časa za posameznika. Časa in energije, ki se ti nikakor ne poplača in povrne.

Vsaka zavržena minuta za politiko je lahko minuta ustvarjanja česa bolj pomembnega, vsaka misel pa se hitro razširi v energijo, ki jo oddajamo za prazen nič. Od vsega tega imajo korist zgolj mediji in tisti, ki so neposredno vpleteni. Kot opažam zadnje čase največ oglaševalci in glasbeniki. Ker končno razumemo smisel politike in njenega smisla. Je šov, ki na dolgi rok nima veliko opraviti z višjimi smisli.

Politika je enostaven šov, ki zaposluje določeno število ljudi, ki bogatijo ali pomagajo svojim, kar je seveda čisto logično in normalno. Včasih to počno na nelegalen ali vprašljiv način ampak to samo takrat, ko jih dobijo. V nasprotnem to počno pač legitimno. In kaj imam jaz, ki nisem prijatelj nikomur od tistih, ki mi lahko zagotovijo del proračuna ali kako dobro povezavo, od tega?

Živeti v misli, da nekdo odloča o moji eksistenci mi ni blizu, ker vem, da temu ni tako, ker vem, da se svet odvija v določeno smer in evolucija od posameznika zahteva prilagoditev ali  še več, dvig nad skupnost. Skupnost je množica, ki ji posameznik pripada na podlagi principov in dogovorov, ki imajo z mojim bitom skupnega ravno toliko kot jaz z vladajočimi. Skupnost je množica ali masa, ki je vodljiva, predvidljiva in konec koncev je njen pogled na svet prazen in nepomemben. Skupnost si nikoli ni želela, kar si želim jaz in obratno. Posamezniki pa. Ampak masa ni skupek posameznikov, saj v masi posameznik izgubi svoje lastnosti. Tako kot marsikatera druga kemijska prvina.

Sveta ne morem krojiti po svojih merilih, to mesto je rezervirano tistim, ki svojo izkrivljeno podobo v ogledalu vidijo kot božanstvo. Svet je obstajal pred menoj in bo obstajal, ko mene več ne bo. In vse kar lahko storim je to, da poiščem pot, ki ustreza samo meni in svoj mojo usmerim v koristne stvari, ki so veliko več, kot slovenske volitve.

Inventas vitam iuvat excoluisse per artes.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov na “Politika in volitve”

 1. 1 dr. filomena
  12:44 - 10.09.2008

  Nihče od nas ne more biti apolitičen ali nadpolitičen. Politika je del življenja družbe in hočeš nočeš si tudi ti del širše skupnosti, brez katere bi se ti slabo pisalo.

  Neudeležba na volitvah je politično dejanje.

 2. 2 1tastar
  12:48 - 10.09.2008

  Jaz nisem apolitičen, sem pa antipolitičen :!:

 3. 3 Yakamashi
  14:06 - 10.09.2008

  “Those who are too smart to engage in politics are punished by being governed by those who are dumber.” – Plato; “Plato was a bore.” – Friedrich Nietzsche :)

 4. 4 Luka
  15:29 - 10.09.2008

  Ja jo na kratko povedano sovrazim.

 5. 5 Mavrična
  16:35 - 10.09.2008

  Jap, skupnost posameznikov je hudo malo verjetna, ker to niso več posamezniki, ampak skupnost … Saj se skorajda v celoti strinjam, razen samih volitev.

  Na volitvah lahko oddaš SVOJ glas, se pravi, izraziš se tako, kot ti misliš, da je najboljše zate. Odločiš se v svojo korist. Pa tudi če si edini, ki se je odločil tako.

  Če tega glasu ne daš, nisi nič naredil v pozitivo.

 6. 6 dr. filomena
  16:42 - 10.09.2008

  @Luka: kaj sovražiš? Idejo politike ali način, kako nekateri posamezniki koruptivno zlorabljajo moč, ki jim je na volitvah podelilo ljudstvo za lastno premoženjsko korist? eno ni enako drugemu.

  Če sovražite, prezirate, se ne zanimate za politiko, velja enako za procese, ki so vodili do relativno mirne slovenske osamosvojitve, vam ni mar za koncept javnega zdravstva, socialne podpore, dol vam visi za splošno šoloobveznost, vseeno bi vam bilo, če ne bi bilo omejitev v zvezi z delom otrok in delovnik odraslih ne bi bilo omejen z določenim številom ur tedensko. Itd.

  Verjetno je tudi filozofija brezveze? Krneki brezciljnega in brezplodnega?

 7. 7 Mavrična
  18:18 - 10.09.2008

  Bravo, dr.filomena ne pasiva, ne ignoranca. Akcija je tista, ki spreminja svet.

 8. 8 pokahontas
  20:47 - 10.09.2008

  ne verjamem v to, da lahko katerakoli stranka za časa svojega mandata spremeni karkoli (večinoma so interesi vedno nekje drugje)…v končni fazi niti ni važno katera stranka je na oblasti, ker sem trdno prepričana v to, da so ljudje s številom strank le zavedeni k temu, da imajo možnost izbire, dejasnko pa je vse isti šmorn in iz ozadja delujejo vedno eni in isti ljudje …raje, kot na volitve, bi hodila na “proteste/zborovanja” in tako pokazala moje nestrinjanje z delovanjem politike, kar pa je lahko uspešno le z enostnostjo (dandanes zelo utopična želja) …nikakor ne verjamem v apatičnost, samo v neko kvazi možnost, da lahko vplivam na spremebe preko določene stranke, ki itak na koncu nič ne naredi, mi pa tudi ne diši …

  čisto preveč se vedno zanašamo na politiko, da nas izvleče iz dreka oz. nas popelje v wonderland …

  se strinjam, akcija spreminja svet …vendar ne tako, da si vzameš tistih 10 min, ko obkrožiš kandidata, temveč akcija, ki bi jo morali sprožiti masovno in bi bila kontinuirana in za vse …in da se narod dvigne vsakič, ne le takrat, ko se problem tiče le majhnega kroga ljudi v stiski …čisto premalo se zavedamo, da je moč v množici, ki se ne pusti jebat u glavo in se bo uprla vedno, ko bo to potrebno …vem zelo utopično, a upam, da se nam enkrat posvita tudi to …

 9. 9 boltežar
  23:49 - 10.09.2008

  janez janša bo use porihtou ;)

 10. 10 Človek Človek
  23:57 - 10.09.2008

  No fino, naj se razvije debata, poskušajte me prepričati. :) Kdo mi dejansko zna zagotoviti, da nekaj kar velja v EU, ne bo kmalu veljalo tudi pri nas? ALi še bolje. Če smo še bolj ˝konspirični˝, kdo mi zagotavlja, da imamo tako moč, da se upremo kapitalu? Slovenija je kjer je in za to so razlogi. Eni razlogi so stari, ker prihajajo iz preteklih odločitev, ki jo je sprejel narod, ko je bil za moje poglede zaveden. Komaj smo se osvobodili, smo stopili v jarem. Iz dežja pod kap. Namesto pod streho domačo. Ampak to je moj svet. Moj svet je še v veliko stvareh drugačen, a nihče mu ne ponuja približka, ker ga enostavno ne more. Stvari se spreminjajo, žrtve so vedno, ampak kaj moremo? Če ima kdo dobro idejo me je kupil. In kdo jo ima? Problem je globalen in nekaj močnega se dogaja in ko bo čas bo čas za vse. A sedaj recimo, da sem političen ravno toliko, da sem zabeležen kot nekdo, ki ni prišel. Del statistike, del tistih, ki nekaj čakajo…

 11. 11 Človek Človek
  00:00 - 11.09.2008

  Yakamashi, good one ;)

  Poka, ti bi pa kar na barikade? :lol:

  Boltežar, kaj pa vem, mogoče pa tudi ne ;)

 12. 12 papermatex
  08:46 - 11.09.2008

  to so natolcevanja :mrgreen:

 13. 13 pokahontas
  08:48 - 11.09.2008

  to so natolcevanja :mrgreen:

 14. 14 dr. filomena
  09:38 - 11.09.2008

  @človek: Če si se odločil, da boš drugim prepustil, da volijo v tvojem imenu, te ne bom prepričevala v nasprotno. Hej, z neudeležbo konec koncev okrepiš tudi moj glas. Šteje namreč prav vsak in nikograšnji ni močnejši od sosedovega, šefovega, khmm.. ženinega :)

  Kam gre Slovenija je neposredno odvisno od tega, na kaj so pripravljeni pristati Slovenci.

  Osvobodili, jarem, žrtve… preidimo nazaj na racio in poglejmo, kaj se realno da storiti. Najlažje je seveda sedeti križem rok in se vsake toliko pridušati.

  Sonček kliče na kavo s sestrico in malo nečakinjo :-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !