Jaz, mene, meni… v treh minutah

Kraj opazovanja : ˝kavarna˝

Čas opazovanja: 3 minute

Opazovane oseba/profil:

Ženska, 30-35 let, poročena, dva otroka, višji srednji razred, univerzitetna izobrazba

Ženska, 45-50 let, poročena, srednji razred, izobrazba neznana

Moški, 50-55 let, poročen, srednji razred, izobrazba neznana

Moški, 40-45 let, samski, srednji razred, univerzitetna izobrazba Pogovor: Splošni, vsakdanji (vreme, življenje, otroci, služba, nadrejeni, podrejeni, prevozna sredstva, cene)

Cilj opazovanja: Štetje zaimkov in omenjanje sebe kot osebe v kontekstu in določenem časovnem obdobju, v običajni debati. Ali na kratko, okoli česa in koliko se vrti povprečna debata

Slišani tekst brez popravkov: Kot ji bom, pr nas, pr nam, jest jih, pr nas, jest ne, pr nas, pr nas, ne morem, ne moremo, sem, sem vzela, jest tud, jest ne, men je, jest sm zanč, sm jedla, sm mislila, se vozim, grem, jest delov, vsak dan delov, grem spat, so me prpelal, jest vem, nč nimam, jest vem, ker mam, jest spim, grem, sama, bom podaljšala, veš kaj bom, pridem domov, sem začel, sem spal, napišem, sem med, da bi me, smo rekl, mam šiht, kdo me, kaj pa mam, sm spal, men to ni, ne jest ne, jest navajen, to grem, jest grem, jest pelem, moj šiht, pr men ni, moj kolega, jest, ne dam, sm zamešal, moj kolega, jest računam, če gledam, ne morem, pr men, pr men ne, jest ne, jest potrpim, jest ne, jest povem, moji, moj, jest vem, pr nas, imamo, se ne sprijaznim, jest sm, sam peljem, jest gledam

Ugotovitve: V merjenem času 3 minute, so osebe govorile o sebi ali o stvareh povezane z njimi samimi v skupnem seštevku 75ih primerih. To pomeni, da so v debati vsake 2,4 sekunde navezali temo na JAZ.

Sklep kot vprašanje: Koliko je smiselno debatirati in se družiti z ljudmi, glede na to, da imamo v mislih vedno in zgolj sebe in je naša interakcija zgolj govor o sebi?

Sklep kot ugotovitev: Glede na rezultat, je v Sloveniji še vedno premalo blogov. :lol:

 • Share/Bookmark

13 odgovorov na “Jaz, mene, meni… v treh minutah”

 1. 1 buba švabe buba švabe
  10:10 - 7.03.2008

  Odlična študija. :D

 2. 2 Človek Človek
  10:21 - 7.03.2008

  Hehe, Švabe, nikoli dolgčas :D Naslednja, ki sem jo želel narediti je bila s katero nogo ljudje vstopamo v prostor, a mi razporeditev v kavarni to onemogoča… :lol:

 3. 3 izfotelja izfotelja
  10:21 - 7.03.2008

  Ker je pac vse kar človk dojame ex-ego je tvoja statistika čisto standardna. Relevantnost, kakorkoli je že subjektivno percepirana, pa vseeno podleže veliko bolj rigoroznim kriterijem.

  Preprosto povedano, blogov je kot dreka, le da je dobrih malo.

 4. 4 Človek Človek
  10:25 - 7.03.2008

  Izfotelja, seveda je standarda, o tem bereš tu in tam, ampak nikoli ne verjamem na besedo, zato se rad sam prepričam ;) Blogov pa načeloma je kot dreka, ampak vseeno še nismo na točki – 666, če veš kaj mislim ;)

 5. 5 pokahontas
  11:22 - 7.03.2008

  po demografskih kazalcih probaj naštudirati še uporabo belega oz. rjavega sladkorja :mrgreen:

 6. 6 Človek Človek
  11:33 - 7.03.2008

  Eh Poka, to smo že. Zadnj trendi kažejo na porast uporabe rjavega sladkorja glede na stan in starost za nekje okoli 25% ;) Testirano na način, da daješ poleg napitka enako število belih in rjavih sladkorjev… ;) Ja mamo cajt ja :D

 7. 7 Marija Marija
  15:40 - 7.03.2008

  Komu si bolj pomemben kot sebi? Kdo je tebi bolj pomemben kot ti sam? Pa vendar, obstaja nek bizarni čas, v povprečju se pomladi pogosteje pojavi, ko nastopi nek fenomen, zaljubljenost, ko ti je nekdo drug skoraj tako pomemben kot si si pomemben sam. Tako da, Človek, naslednja študija pogovora v parčkih je lahko primerjava tem povezanih z JAZ in TI. Jaz (itak :mrgreen: ) stavim na 65% za Jaz in 35% za Ti.

 8. 8 don barkL don barkL
  19:56 - 7.03.2008

  Majstr preveč časa maš, svaka čast :mrgreen: Sam je moralo biti pa zanimivo, kako pri sosednji mizi nekdo ‘špijun’ in si vseskozi beleži neke stvari… :lol: Ali pa si mogoče podtaknil diktafon? :D

 9. 9 Človek Človek
  21:30 - 7.03.2008

  Hehe, seveda si sam sebi najbolj pomemben, Marija, ciljal sem zgolj na ˝samo vsebino povprečnega pogovora˝ iz katere je dejansko razvidno, koliko sploh poslušamo druge… Kar se pa tiče zaljubljencev… Ti ponavadi molčijo in se gledajo :lol:

  Don, ni bilo diktafona, v tej kavarni tudi strežem, tako da sem bil ˝deloven˝ :lol:

 10. 10 zorman zorman
  08:08 - 9.03.2008

  Lahko temu rečeš le znamenje skromnosti. Kdo pa sem jaz, da bi drznil postavljati trditve onkraj sebe in svojega izkustva. Pa vendar to ni vezano na poslušanje drugih, le za kater kavelj boš pa zataknil njihove izjave če ne zase, in od kje boš nadaljeval, nadgradil ali negiral njihovo misel če ne iz sebe. Ravno to je smoter debate, ko prek drugih prihajaš do sebe. Nej vem, zaenkrat še nisem slišal za kak univerzalni skupek smisla in vsebin, na katerega bi apeliral in iz katerega bi črpal pozicije.

 11. 11 Človek Človek
  13:01 - 11.03.2008

  Zorman lahko seveda, a mogoče nisem dobro ˝zastavil vprašanja˝ s samo temo. To se je namreč glasilo – kje je smisel druženja in debate, ko nihče nikogar ne posluša, saj je vsaka misel jaz?

 12. 12 zorman zorman
  02:15 - 12.03.2008

  Nak, povsem dobro si zastavil vprašanje, na katerega sem bolj ali manj nedvoumno odvrnil; “Ravno to je smoter debate, ko prek drugih prihajaš do sebe”. Jasno da se poslušamo, a poslušamo se prek sebe in z odzivom na sogovornika, skozi njegovo mnenje ali neko artikulirano tematiko se nam razkriva mala paleta neskončnih možnih plasti sebe. In v tem je smisel druženja, lahko bi rekel da drugi ‘odzvanjajo’ v nas in nas s tem bogatijo (nekateri pač ne, jasno). In če to slučajno ni dovolj, nam različni tuji jaz/meni/morem/sem/etc omogočijo novo razčlenitev svojih jaz/meni/moj/etc stavkov in morda njihovo spremembo, razširitev ali morda tudi opustitev.

 13. 13 zorman zorman
  02:20 - 12.03.2008

  Povrh vsega pa lahko v nemajhnem delu druženja vse debate vidimo kot naključno fasado in izvajanje konvencij nad latentno željo penetracije. In potem je res vseeno o čem se govori in noben blog ne pomaga.

  Juh juhej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !