Dolžina časa

Relativnost časa je že dokazana na veliko načinov, zato verjetno ni smiselno izpostavljati enega ali dva avtorja, ki sta obravnavala to tematiko.

Zato bom raje razmišljal o ˝dolgem času˝ ali preprosto dolgčasu.

Dolgčas se giba med dvema osnovnima človeškima občutkoma, presenečenju in razočaranju. Kot pravi A. Trstenjak, je človek bitje, ki živi v prihodnosti. V kolikor bi živel v sedanjosti ali iz dneva v dan, brez pričakovanja prihodnosti, bi sploh ne poznal doživetja, ki mu pravimo presenečenje, prav tako pa bi mu bilo tuje razočaranje.

Beri dalje…

Presenečenje je doživljanje, ki gre onstran gole dražljajske situacije. Se pravi presenečenje pomeni doživljajsko križanje (srečanje) dveh vzorčnih dejanj na črti delovanja na daljavo v prihodnosti.

Naj poizkusim na kratko povzeti skupno idejo in misel, potemtakem dolgčas izvira iz pomanjkanja presenečenj, ali v slabšem primeru razočaranj.

Presenečenje je sestavljeno iz dveh kako naj se izrazim, virov ali dveh vrst presenečenja, se pravi novic in dogodka.

Če pogledam televizijo in njene programe, mi je jasno, zakaj me dolgočasi. Ker ne izvem skoraj nič novega, se pravi je informativno skopa, razen kakšnih informativnih oddaj, ki so namenjene ustvarjanju situacije ali trga, kar pa mi je zopet ne novo ali nezanimivo. Dogodek pa je v filmu tista akcija, kjer eksplodira avto, ko ga nekdo ustreli v ˝masko˝… Zopet nisem bil presenečen, prav tako kot nisem takrat, ko slišim zvok škripanja gum avtomobila na pesku. Anton je šel celo ˝globje˝ in je dejal, da je TV za modernega človeka tisto, kar so bile včasih vaške čenče. In mislim, da se ne moti. Prave informacije sigurno ne bom dobil od ˝politično˝ ali ˝kapitalsko˝ usmerjenega medija, ki je namenjen ˝masi˝, ki je že v sami osnovi dokaj neinformirana, zato ji je vsaka čenča, dokaj pomembna. Pomanjkanje presenečenja, ali točneje njegove sestave ´izvedeti in doživeti˝, je tisto dejstvo, zakaj se z leti vedno manj udeležujem ti. dogodkov, ki nastajajo v Sloveniji. Ker so zaradi pomanjkanja teh dveh atributov ustvarja dolgčas. Dejanski in nepotreben dolgčas. Če želim informacijo, se bom odpravil na net, kjer bom seveda ob močnem filtriranju informacij, ki krožijo, poizkusil izluščiti smisel, ki ga iščem. Zato se izogibam tudi recimo Wikipediji, ali bolje sem tudi Wiki pirat, kot je povedala Mojca. Ker od časa do časa spreminjam vpise, ker mi je jasno, da če je nekaj omogočeno ˝vsem˝, da bodo nekateri to izkoristili.

Tako sem velikokrat naletel na kakšne zapise na tej strani, ki so bili čisti PR ali zavajanje. Takrat sem se odločil, da bom svoj ˝upor˝ izražal skozi te male ˝popravke˝.

Pa če ostanem pri samem dogajanju. Kak seminar, ki jih je pri nas ogromno, je lahko informativen, zato za njih moramo, da ni dolgčas, v kolikor nas te informacije zanimajo.

Po drugi strani, pa imamo nešteto drugih prireditev, ali zabav, ki so namenjene preganjanju dolgčasa, ampak na žalost jim to ne uspeva najbolje. Vsaj za moje potrebe ne.

To je opazno tudi pri Event Marketingu na naših tleh, saj po navadi namesto želenega artikla (branda, imena, serije, itd…) gledamo ˝znane˝ pop slovenske ˝ikone˝, ki zasenčijo sam proizvod ali produkt, ki ga želijo predstaviti.

Same zabave, ali bolje rečeno partyji, katerih se rad od časa do časa udeležim so vse prej kot presenečenja. Z glasbenega vidika nikjer ne dobim neke nove informacije, ravno nasprotno, vse se giba nekje v mejah ˝trenda˝, kar pomeni, stare informacije ali čenče. Pa če zanemarimo potrebo po informaciji, se lahko osredotočimo na dogajanje. Kaj mi tukaj ponudijo? V zadnjem času se vsi skupaj poslužujejo ˝videoanimacij˝, ker je to enostavno, poceni in seveda nedomiselno. Ko postavimo pred to ozadje še nekega izvajalca, ki je bolj pasiven, kot aktiven, dobimo enostavno gledanje TVja, s posebnimi vizualizacijami. Skupinsko gledanje videospotov, bi lahko rekli. Je to dogajanje? Se opravičujem, ampak niti pod razno. Vsi dogodki na slovenski sceni so prepuščeni posameznikovi iznajdljivosti in želje po interakciji ali komunikaciji.

Pa če prenesem še vse skupaj na našo blogosfero, kjer ˝izgubim˝ kar nekaj časa, ne morem reči, da je kaj drugače. Informacije, ki jih dobivamo so po večini čenče, pobrane iz klasičnih medijev, z neko osebno noto. Nekaj hecnih ali tragičnih doživetih opisov sem ter tja najdemo in kmalu uvidim, da berem ljudi, katere po večini poznam in me zanima njihovo življenje.

Ko sem si sestavljal RSS, sem si mislil, huh hudiča, to bo pa še naporna zadevam ki mi bo vzela kar nekaj prostega časa. Vendar vedno bolj kaže, da temu ni tako. Veliko tistih, ki sem jih spremljal, so prenehali in moj RSS je dejansko iz dneva v dan krajši, namesto, da bi bilo drugače. Potem se odpravim na iskanje novih ˝zanimivosti˝ na Blogosu, kjer kmalu opazim, da poleg prevladujočih ˝osebnih˝ zapisov, katerih ne berem, če osebe ne poznam, saj ne morem soditi o njihovi pristnosti ali nameri, po drugi strani, pa nikoli nisem imel čuta za opravljanje (branje osebnih zapisov ljudi, ki jih ne poznam se mi zdijo ravno tako kot poslušanje nekega opravljanja), po drugi strani, pa jih preberem, če so pretresljivi ali zabavni. Kar pa je redkost.

Vmes skočim na Blogorolo, kjer pa me razočaranje ob pogledu na njihov Hot- a- lot, kjer najdem dva ali tri zapise stare 109 (?) dni, mine še prej kot Blogos. Ne vem zakaj do tega prihaja, ampak to je stvar, ki vzame verodostojnost in kvaliteto. Pa tudi če se prebijem mimo tega, največkrat opazim zapise, ki so računalniško ali politično obarvane, kar pa mi je zopet toliko pomembno kot lanski sneg.

Ta zapis postaja vedno daljši, zato ga bom kar končal, misli, ki so mi hodile po glavi na temo dolgega časa sem nekako prenesel na vsakdan in dogajanje okoli sebe, zato se bom lotil tistega, kar mi bo zapolnilo dan, iskanju nove glasbe in novih informacij, ki se skrivajo za njimi.

Pa vi, vam je kaj dolgčas?

 • Share/Bookmark

43 odgovorov na “Dolžina časa”

 1. 1 anka
  14:41 - 14.01.2008

  Človk: ej si toliko napisal, da res že rabim cel kup časa, da tole preberem. Seveda mi je dolg cajt, če sem pa še kr brez fotoaparata, pol pa samo traparije zganjam in drugim težim. :oops:

 2. 2 Človek Človek
  15:15 - 14.01.2008

  Hmm, Anka, lahko se poizkušaš potolažiti z mislijo: Dolgčas je bolezen srečnih ljudi; nesrečnim ni nikdar dolgčas, ker so preveč zaposleni. Abel DUFRESNES :D

 3. 3 Marija Marija
  15:58 - 14.01.2008

  Človek, fajn post, kot vedno. :grin:

  Če te bo kdaj zanimalo še kaj več o relativnosti časa z nepsihološkega stališča, priporočan Kratko zgodovino časa (Hawking). Vpliva tudi na družbeno percepcijo časa.

  Tudi meni je včasih neskončno dolgčas, ko berem bloge, spremljam tv, kino spored, dogodke,… Še najmanj dolgočasne kot medij so knjige, ker knjiga vsebuje dosti več vloženega napora kot animacija (v povprečju) in bralec enako vlaga ogromno napora, da se prebije skozi črke. Tudi simpl je odfiltrirati ves šund.

  Pa vendar imamo vedno izbiro: pristati na slabo stanje ali se upreti. Jaz se upiram. Po najboljših močeh. :)

 4. 4 Ana Ana
  16:10 - 14.01.2008

  se pridružujem razmišljanju. izredno smiseln, všečn post. ima skrajno informativno in vplivanjsko vlogo. bravooo! :)

  dolgčas? da. zadnje pol leta je bilo najbolj dolgočasno sploh. in upam, da sama sebi čimprej vrnem udarec. sicer pa sem za to, da se človek ukvarja s čim več dejavnostmi…da se na čim več načinov lahko izraža, s tem posledično doživlja več dogodkov, izzivov, je v družbi…mu ni dolgacjt no ;)

 5. 5 pokahontas
  17:41 - 14.01.2008

  matr pol sm jst najsrečnejši človek na svetu :mrgreen:

 6. 6 Laura
  19:26 - 14.01.2008

  ej…najbolj se strinjam s tistim…da ko skočiš na blogorolo al kam drugam mal prečekirat…kriza! me takoj mine… :/ Drugače pa good post. ;) dooh! have fun!

 7. 7 anka
  19:33 - 14.01.2008

  Človk: Ej, šele zdaj sem imela čas tole dobro prebrati. Ja, imaš zelo zelo prav. Lahko sem zaposlena v nulo, vendar na koncu ugotovim, da mi je še vedno dolgčas, ravno zaradi teh razlogov, ki si jih opisal. Zaradi celega kupa škart robe, ki je zasula naš trg,potrebujem prekleto veliko časa, da najdem kvaliteten izdelek, vmes sem se pa že stokrat razdolgočasila in nekajkrat odnehala, ker sem se naveličala. Rašuje me samo fotografija, ker je ustvarjalen poklic, druženje s frendi pred katerimi nimaš zavor in kakšen sprehod v naravo, kjer vedno doživiš kakšno prijetno presenečenje. Vevrčke pa vse… :) Tvoj blog pa obiskujem, tako kot si sam rekel, ker se poznava, je zanimiv, smešen in tudi zato, ker imam poleg svojega na tvojem največ svobode govora, in tudi,če ga kdaj pa kdaj poserjem, si rečeš samo: ‘Ma ja, tale naša Anka, kdo pa drug. :mrgreen:

 8. 8 Človek Človek
  19:36 - 14.01.2008

  Marija hvala, zopet :oops: (ok, enough with that modesty shit :lol: ) … Hawkinga pošteno povedano nikoli nisem bral, na kakšen način pa on kaj piše, dovolj ˝preprosto˝ tudi za nas ˝nefizike˝? Kar se pa knjig tiče, se pa ne bi strinjal, saj ponujajo vse kar je potrebno, za preganjanje dolgčasa. Strokovne so namenjene informaciji, medtem ko leposlovje ponuja vpogled v pisateljevo glavo, kjer je dogajanje in ob enem dovoljuje veliko domišljije. Ravno to je zame pomen pisane besede, ker dopušča ˝variacije˝.

  Ana v delu je rešitev ja, ampak to ne zanemari zgornjega dejstva. Sam nisem govoril o tem, da je meni dolg čas, sam si že naredim tako, da temu ni tako, sem samo izrazil mnenje in pogled na dogajanje…

  Poka, a nisi tega že prej vedela :lol:

  Laura, takle mamo ja :D Enako (have fun namreč) ;)

 9. 9 pokahontas
  19:44 - 14.01.2008

  ah kje, Dufresnes mi je odprl povsem novo dimenzijo :D hvala za razstvetlenje ;) …bom še na prej delala na tem, da mi bo dolgčas :mrgreen:

 10. 10 Človek Človek
  19:58 - 14.01.2008

  Anka, ti ga kr ser kolkr ti je volja, ti maš svoje kvalitete, vsi vemo kje, zato se ti nikoli ni bilo treba ˝opravičevat˝. To je še veliko bolje, kot pri meni, ki ga serjem, glede kvalitet je pa en velik vprašaj. :lol:

  Poka, that is the spirit. :lol:

 11. 11 dr. filomena dr. filomena
  19:59 - 14.01.2008

  Dolgčas je pojem, ki ga že dolgo ne razumem več ;-)

 12. 12 Človek Človek
  20:14 - 14.01.2008

  Filomena, v čem je skrivnost? ;)

 13. 13 anka
  20:34 - 14.01.2008

  Človk: :oops: :D

  Ti imaš tudi kvalitete: organizirati stvari in jih spraviti na kup. Hitro najti zanimive informacije med nezanimivimi. Si samokritičen, kar je dobro,saj tako samo še napreduješ, se izboljšaš. Imaš širok pogled na svet, in sprejemaš drugačnost. Rad pomagaš, če lahko. In še ena kvaliteta, ki je včasih tudi nekvaliteta: prepričati ljudi v nekaj, tudi, če je samo še ena totalna bedarija. No, pri meni to ravno ne vžge (bedarije mislim), ampak vseeno… :mrgreen:

 14. 14 Ana
  20:35 - 14.01.2008

  kaj sem jaz rekla, da ti je dolgčas? Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

  ja pa kdo zanemarja zgornje dejstvo. ko delaš, se trudiš ukvarjat s takimi zadevami, ki so zate relevantne, dobre, zadovoljive in ne pustiš šitu, da ti pride pred oči in ušesa :D simpl as that. čeprav ja no….je vsak dan teže….to pa je res. mene predvsem moti masa butastih ljudi, ki imajo v glavi slamo in so odpovedali na celi črti. manj me motijo mediji, ki jih ne spremljam kaj dost. res pa je, da prav ti vplivajo na “mozag” človečkov, prav tistih, ki so prava goba za manipulacijo.

 15. 15 Ana
  20:36 - 14.01.2008

  beseda PRAV je ratala nek vrag tule….se pardoniram. kr nekaj…

 16. 16 anka
  21:32 - 14.01.2008

  Ana: no, evo to je problem. In moj primer vsakdana: Imaš cel kup bedastega folka (zmanipuliranega) ki recimo poslušajo slo turbo musko (groza) in potem je vse več teh koncertov in potem sem jaz primorana še te traparije fotkat in na koncu celo od tega še kaj napisati. Ne morem napisati, da ni bilo dobro, ker je folk žural do daske. Edini nezadovolnjež sem na koncu jaz. Potem pa se vprašam: Ali naj kritiziram ali naj napišem občutke ljudi. Ponavadi (skoraj vedno) prevlada drugo. Na žalost. Pomisli moja kritika proti masi? Brezveze,ni vredno komplicirati zadevo. Isto se dogaja na večini področjih, česarkoli že. Žalostno.

 17. 17 Marija Marija
  00:03 - 15.01.2008

  @človek: ne bi se strinjal z mano glede česa? sej sem rekla, da so knjige najmanj dolgočasne, ozirom sploh nedolgočasne. Kako se lahko ti z mano nestrinjaš, če se jaz s tabo strinjam :lol:

  Hm.. skozi Hawkinga se ni enostavno prebit, ampak se splača. Obstajajo tudi bolj opisne knjige. Kar se pa primernosti za nestroko tiče, mi je pa všeč misel, da so te knjige itak napisane za “prebrisanega pravnika”. Dovolj je imeti radoveden um in iskreno zanimanje. Tudi jaz se prebijam skozi Junga. :)

 18. 18 Ana
  09:45 - 15.01.2008

  Anka…bojim se, da bo podobno tud pri meni v mojem bodočem poklicu…v osnovni šoli – mislim na mizerijo in sodelovanje/podrejanje sistemu. Nekak pa tud nimam sreče glede populacije na spol, vsakič sem v krogu žensk, ponavadi kur, ali delno hijen. Mešanost nas še dela človeške, ko pa padeš med sebi iste – po spolu! pa gre vse narobe, in pol seveda še dodatek, jagoda na smetani, da so totalno razvrednotene, bedne, plitke, zoprne osebnosti.

  ahh…. :mrgreen:

 19. 19 Človek Človek
  10:58 - 15.01.2008

  Anka si me opisala, kot bi bil tipičen politik… :lol: Se pravi vse kar so moje ˝kvalitete˝ izvira iz egoistično manipulacijskih potreb? :lol:

  Ana, ja poučevanje v šoli v današnjem času zna biti kar ˝zajeban˝izziv. Ne verjamem, da bi se kdaj počutil dovolj močnega, da bi se spustil v takšne vode…

  Marija, vidiš, poleg vseh kvalitet, sem se odel še v disleksijo :lol: Hmm, se pravi se ga da brati, ampak z voljo. No ga bom pa res dal na seznam, bom sigurno kaj novega izvedel … Jung je pa kar zabaven ja :D

 20. 20 anka
  12:33 - 15.01.2008

  Ana: midve sva en velik sendvič z jeterno pašteto. :mrgreen:

  Človk: Zakaj nisi kandidiral na predsedniških volitvah? ;) Hja, si malo manipulatorja, če se ti pustimo. :mrgreen:

 21. 21 Človek Človek
  12:40 - 15.01.2008

  Hehe Anka, moja politična pot se je ustavila pri tistem svetništvu, kjer je zmanjkalo 20 glasov, ki bi jih načeloma lahko sam zbral, če bi vedel :D Sicer pa ne predsednik, ampak Minister! To je zame :lol:

 22. 22 anka
  15:09 - 15.01.2008

  Človk: A ti bi bil rad najbolj taglaven? Se pravi 1. ne 2. A veš koliko prdcev moraš to zadržati? A bo šlo? :mrgreen:

 23. 23 Človek Človek
  15:24 - 15.01.2008

  Ne ne tanajbl taglavn. Minister :lol: Ja vem, to je cel kupo prdcev, samo sej ni panike, čreva so dolga 12m pa premer se lahko raztegne na 30cm… ZEj pa zračunej volumen, kolk lohka prenese zraka (jest ne znam volumna valja zračunat) :lol:

 24. 24 anka
  15:47 - 15.01.2008

  Itak, da vem, kva je minister ;) :mrgreen: , bolj me je zanimal, koliko so današnji bodoči politiki podkovani. Ja, včasih se je treba malo neumnega naredit.

  Zdaj se boš moral glede na zadrževanje prdcev odločiti a boš minister za notranje zadeve ali zunanji minister. :mrgreen:

 25. 25 Ana
  15:49 - 15.01.2008

  aham, tisto je bil kompliment :mrgreen: I’m mentaly strong specialy for little asses hehe

  p.s.:čuj šparaj mi eno mesto v Conceptu tam čez 10 let, ko bom mela že vsega prek glave ;)

 26. 26 Človek Človek
  15:52 - 15.01.2008

  Anka, minister za notranje izgorevanje :lol: Ej dej ti svojga desca pod roko, pa prletita na en kufe, smo nabavl mal nove muske ;)

  Ana, vse je možno :mrgreen:

 27. 27 anka
  16:22 - 15.01.2008

  človk: mojga desca še kar ni iz službe. Meni bi se danes izšlo samo vprašanje je, kolk bo desc sploh še kaj pri volji, glede na to, da do zdele dela že 10 ur. ;)

 28. 28 anka
  16:23 - 15.01.2008

  Ha, ha, en kufe ja. Dej, da se ne boš usrov gospod Minister za notranje izgorevanje. :mrgreen:

 29. 29 Človek Človek
  16:26 - 15.01.2008

  Jebemo, sej zato, da nav skos samo delov, ti ga kr zagrab, pa je :D

 30. 30 Človek Človek
  16:27 - 15.01.2008

  NA enga na enga, več ne dam :lol:

 31. 31 anka
  21:57 - 15.01.2008

  Človk: a mormo spet six pack prinesti s sabo. :-( Đizus.

 32. 32 Človek Človek
  22:38 - 15.01.2008

  Konzumacija more bit :lol:

 33. 33 anka
  23:08 - 15.01.2008

  Bemti konzumacijo, če potem piješ vodo, ker voziš. :-(

 34. 34 Človek Človek
  23:11 - 15.01.2008

  Hehe, sam ti maš Love and Peace :lol:

 35. 35 anka
  23:23 - 15.01.2008

  Sej sem ti že v drugem postu napisala, da nafutrej mačka in boš imel mir ter izklopi radiatorje in ti bo mogoče izkazal tudi malo ljubezni! :twisted: Pismo ste vsi fouš! :-( Ljubezen je v mojem srcu in mir v meni. :mrgreen:

 36. 36 anka
  23:24 - 15.01.2008

  Love and peace :mrgreen:

 37. 37 Človek Človek
  23:25 - 15.01.2008

  Ma kaj čem muca futrat, že tko se je zredu k pujs :P

 38. 38 anka
  23:37 - 15.01.2008

  Pol dej pa pujsa na krožnik in bo takoj Love and peace za želodec :mrgreen:

 39. 39 Človek Človek
  23:39 - 15.01.2008

  Hehe, Anka a ti je dolgčas? :mrgreen:

 40. 40 anka
  23:54 - 15.01.2008

  Ma ja, desc spi, ker je zmatran, jaz sem pa še kar brez fotoaparata. :-( Sam bo kmal veš, še ene 2 dni, pa bo nov. :D Še dvakrat grem spat… ;)

 41. 41 Človek Človek
  00:10 - 16.01.2008

  Kolk so te pa spet oskubl?

 42. 42 anka
  00:14 - 16.01.2008

  Uuuuuuuuuu, to pa nebi v javnosti. :oops:

 43. 43 anka
  00:15 - 16.01.2008

  A na servisu, a v šopingu? :mrgreen:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !