Turizem, turizem, turizem, turizem…

Človek vsakodnevno naleti na kakšen nesmisel izrečen iz ust posameznikov, zato je dandanes še redko presenečen.

Vendar obstaja en kraj na svetu, ki se ne da in ne da, ter vsakič znova dokaže, da naša neumnost nimam meja. In ta kraj je moje domovanje – Jesenice.

Marsikdo misli, da se je tega mesta potrebno sramovati, toda sam ne spadam med tiste. Eden od glavnih razlogov je tudi dejstvo, da imam možnost souporabe skoraj zasebnega smučišča, ki ima lepšo lego in boljše strmine, kot Kranjska Gora ali marsikateri koli drugi kraj, ki se ponaša z zimskim turizmom. Ni lepšega kot v zimskih sončnih dneh, pred ali po službi s še z desetimi ali petnajstimi posamezniki odpeljati par zavojev in popiti čaj na tem prelepem mestu.

Posamezniki, ki jih srečujem največkrat na teh pobočjih so predvsem ljudje, ki ˝krojijo˝ usodo tega priseljenskega mesteca. Nemalokrat sem prisostvoval raznim debatam s temi strici, ki nikoli ne slišijo dobrega sveta. Že leta nazaj sem jim pihal na dušo, da bi ta kraj spremenili v neko IT bazo, saj je njegov izgled primeren zgolj spuščenim žaluzijam in gibanju ponoči, ko se napake skrijejo.

A očitno so strmine belega smučišča toliko udarile v glavo našega vrlega župana. Ne vem, ali njegove odločitve prejema sam ob prodajanju tobaka na železniški postaji, kjer ga še vedno lahko pogosto srečamo ali pa je še vedno vse skupaj plod domišljije bivšega sivolasca, ki vleče niti iz ozadja. Kakor koli, že takrat so jim hodile po glavi o Jesenicah kot turističnem mestu in na tem dejansko delujejo. Njihova ideja o smučariji na Rožci se mi ne zdi sporna zaradi potenciala, ki ga ima, vendar to ravno ne bi imenoval turistično središče. Seveda bi me lahko presenetili s postavitvijo potrebne infrastrukture, za katero obstajajo načrti že nekaj let, vendar sam smisel ideje izdaja tudi dejstvo, da do danes niso našli niti enega vlagatelja v ta projekt.

Vendar vrli naš Tomaž še vedno najde čas za dobro voljo svojih prebivalcev. Danes v poslovni prilogi Dela, preberem še boljšo novico. Zaradi ukinjanja Šengenske meje, se bo v predelu karavanškega tunela, sprostil del infrastrukture, ki zavzema nekje 37 hektarjev. In Jeseničani so prišli z idejo, ki jo podpira tudi nekdo iz nekega ministrstva, si nisem zapomnil kdo. Sedaj bi na tem področju gradili akvapark in kamp.

Včasih dejansko mislim, da sanjam. Kamp za koga? Za nosoroga? Na prostoru, kjer sije sonce 4 ure poleti in 11,35 minut jeseni ter pomladi? Akvapark? Ali ni to tista zadeva, ki jo ne morejo prodajati niti v Bohinju, pa čeprav je tisto turistično mesto? Mogoče pa je namenjeno to nam, domačinom, da si po napornem delovniku odpočijemo med istimi ljudmi s katerimi smo preživeli dan, pa čeprav imamo deset minut do Bleda.

Ne vem, res ne vem, ali sem sam preveč kritičen do tega depresivnega umazanega mesta, ki spominja prej na nekaj kar je nekdo nekje pozabil ampak naravnost smešno se mi zdi razmišljanje o turizmu na tem nivoju. Zato bom vseeno raje vztrajal pri ideji črno-belega mesta ali mesta pod vodo, kot da bi verjel v ekonomsko upravičenost kampa za tri obiskovalce letno, ki se zgubijo med železniško postajo in najboljšim sosedom…

 • Share/Bookmark

19 odgovorov na “Turizem, turizem, turizem, turizem…”

 1. 1 Insomniac Insomniac
  22:09 - 3.12.2007

  Vidim, da ni samo zloba v petek dobila navdiha za zapis, ampak tudi ti :D Se strinjam s tabo. Pri nas bi se dalo dosti narediti, narava v okolici je res lepa, poleg tega bi lahko Jesenice bile vsaj izhodišče turistom, ki se odpravljajo v hribe, KG ali na Bled. Če le ne bi bil jožefov sejem edina stvar, ki se pri nas zgodi in če bi znali izkoristiti možnosti, ki se ponujajo. 10 nakupovalnih centrov nam pri tem nič ne pomaga.

  Zadnjič enkrat sta me turista na železniški postaji spraševala, če je na Jesenicah kak kamp ali hotel. Doživel sem napad smeha, ko sem končno prišel k sebi, sem jima razložil, da bi mogla izstopiti na Bledu. Ne vem kako sta se znašla, ura je bila namreč pol 10ih zvečer. Žalost.

  PS: Črno belo mesto, ki bi bilo pod vodo, bi bilo vsekakor atrakcija. Samo ne vem kako bi živeli v njem :D

 2. 2 Človek Človek
  22:19 - 3.12.2007

  Jožefov sejem ja :lol: Kaj pa nisi tistedva turista poslal v Toma k županu? :D Ma bi živeli v tem mestu, bolje biti zblojen kot depresiven, vprašaj psihologe :mrgreen:

 3. 3 don barkL don barkL
  00:10 - 4.12.2007

  Če pogledaš po drugi strani, verjetno boljše akvapark kot pa nič?

  PS: Ta head-pic… Ne vem kako naj bi izpadla, ampak men je smešna… bakica legenda.

 4. 4 vetrnica
  10:03 - 4.12.2007

  Zgleda se res nekaj premika v turistični smeri. Če se ne motim, imate po novem tudi TIC (Turistično informacijski center). Koliko je dejansko obiskan, je druga pesem :) Glede na vse, kar imate v bližini Jesenic, turizem ni toliko zgrešen, bolj problematično bi bilo predstaviti takšen industrijski kraj kot turistično privlačen. Možnosti so, samo naselje sicer ni bohvekaj, takoj iz doline pa je narava krasna. Že zato se splača pomisliti in nekaj urediti. Zgrešena se mi pa zdi ideja o aquaparku (?!), kamp bi pa tudi nesel glih 2 meseca na leto, ko je dovolj toplo, da se lahko prespi na prostem :D

  Kakšne zasebne sobe, manjši hotel v centru in promocija naravnih lepot. Mogoče organizacija konferenc in seminarjev ter izobraževalnih dogodkov. Začeti je treba z malim, s tistim, kar že obstaja in to primerno tržiti, ne pa se zagnati v velikopotezne projekte, ki bi na koncu najbrž propadli.

 5. 5 Ana Ana
  14:42 - 4.12.2007

  jaz sem prejšnji vikend vztrajala, da so jesenice lepše od kranja in da bi tam komot živela :mrgreen: sogovorniki so me skor popljuvali. sicer pa je ta ideja ubijalsko nesramna…akvapark. bruh. ja, worldunderwater sounds boooožansko. črno bel? heh, jaz bi mu dodala malo rožnate :twisted:

 6. 6 n
  19:24 - 4.12.2007

  Js sploh ne znam opisat, kako me ljudje pogledajo, ko povem, da sem z Jesenic. Kot da sem iz neke luknje. Ampak imam rada Jesenice in sem totalno navdušena, ko berem tvoje zapise in vidim, da imava podobno mnenje. Aja, ko nam gre pa dobro v hokeju, nas majo pa vsi radi :D

 7. 7 Človek Človek
  23:44 - 4.12.2007

  Barkl, kaj pa vem.. ni vedno bolje išta nego ništa… Vsaj jaz tako ne razmišljam, tako razmišljajo tisti, ki postavljajo kontejnerje z imenom Merkator ipd…

  @Veternica, TIC imamo že kar nekaj časa, s tem ni nič narobe, pač zadovoljujemo potrebo po info… Vendar na splošno, zakaj? Kaj je narobe s tem, da nisi turistično ampak recimo kot že omenjeno IT mesto? Temelje imamo najboljše, konec koncev nam Domenca pokriva s svojim wirelesom že dobršen del kraja… Ampak ne, očitno pri nas še vedno moramo odkrivati toplo vodo, ne glede na to, da jo zlivamo v Savo… MI nimamo več ničesar, saj so nam vzeli vse okoliške kraje, ki so potencial za kaj takega. Jesenice so danes od table, ki je pri Bolnišnici, do table na Javorniku… Se pravi samo bloki in visoki hribi okoli nas…

 8. 8 Človek Človek
  23:47 - 4.12.2007

  @Ana, osebna vpletonost z Jeseničani ne prinaša dodane vrednost, češrav če bi bil iz Kranja bi šele imel kaj za poovedati… :D

  @N, eš zakaj nas tako gledajo? Ker smo izgubili ponos, katerega smo nekoč imeli… Jaz se ga sramujem, ker me je sram sedanjosti in ne preteklosti. Sedanjosti pa me je sram, ker preteklosti ne spoštuje… Če me razumeš…

 9. 9 Ana
  23:53 - 4.12.2007

  ma sej sem skromna, jeseničani naj ostanejo svoji..če bi tam živela, bi bila jaz dodana vrednost ;) pa sej ne bi obrekovala, ampak res sem se počutila “medlo” v kranju, vsakič, ko sem bila tam…v jesenicah pa…ja no al pa sem bila na taki lokaciji, kjer so bila dobra elektromagnetska polja in je vplivalo na boljši vtis :mrgreen:

  sam ni ga čez maribor :lol: :neutral:

 10. 10 Bosstjanz
  08:25 - 5.12.2007

  Podobno sr***e imamo v Cerknici. Nekaj brcamo, vendar več polen dobimo nazaj, kot pa podpore (http://zrimsek.si/blog/karnekam/gibonni-v-cerknici-komentarje-prosim/). Čeprav se spreminja (http://zrimsek.si/blog/karnekam/1-miklavzev-sejem-v-cerknici-fotoporocilo/).

  Škoda je, da samo gledaš in sugeriraš ljudem. Daj dobi ene tri tipe ali tipice, pa začnite brcati! Najprej bodo problemi (…ni denarja,… hehehe, kaj boste vi,…. to je vse ena privat lumparija,…), potem pa boste počasi dobili kako kmečko gospodinjo zraven, pa kako folkloro pa naredili dogodek, ki bo vsem fajn in tako naprej… Potem boste pa kar sami naredili tisti akvapark ali kaj že..

  Kaj pa če bi imeli tam raje stalno smučišče? Če je poleti štiri ure sonce, bi lahko nekako zasneževali…

  Jesenice so meni lepo mesto, če ga gledam iz avtoceste (pri 170km/h). Gotovo je potencial izkoristiti tudi tovarne, prostor, ki je zapuščen…

 11. 11 pika
  08:44 - 5.12.2007

  @Človek, zakaj pa ne “posamezniki, ki smučamo na tem smučišču, debatiramo in krojimo usodo tega mesteca” ;-) ? Najbrž si se zatipkal :-)

 12. 12 vetrnica vetrnica
  08:45 - 5.12.2007

  Lepo je nekomu rečt, dej zrihti še dva al tri in uredite kaj, naredite kaj za svoj kraj, pa bo zaživelo. Dejstvo je, da je takšno oranje ledine po večini sicer hvale vredno, vendar tudi nerealno dejanje. Prej ali slej bo propadlo, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Na koncu pa se itak vse konča pri denarju. Če ni denarja, ni nič. Ni možnosti za realizacijo projektov, ni volje za delo, ni promocije.

  Sama sem tretje leto vključena v lokalno turistično društvo, ki deluje sicer 4 leta in je začelo iz nič. Lani smo imeli okoli 10 prireditev. Letos 2 komaj komaj. Društvo je neprofitno in za svoje delo nismo plačani. Drugo leto bo najbrž vse šlo k vragu. Ne moreš si mislit, koliko foušije je med ljudmi, kako ti podtikajo polena pod noge, te ovirajo na 100 in en način, namesto, da bi se kdo javu in raje dal roko v pomoč, da bi se še kaj naredilo. Človek izgubi voljo do dela.

  Hočem reči samo to, da je pohvalno, če se kdo sploh odloči kaj spremeniti. Ni pa res, da na Jesenicah nič nimate. Za turizem ne smeš gledati samo strogo od table do table. Turista ne zanimajo meje, ampak lepote. Če ima 10 min do kake lepe sprehajalne potke, ga ne zanima ali se ta kraj kliče Jesenice ali Lesce. Važno je, da konec dneva pride nazaj v kraj prespat. Tam naredi promet, da zaslužek hotelirju, kakemu gostilničarju, plača turistično takso, ki gre v občinsko blagajno.

  Menim, da razvoj turizma na Jesenicah ni taka utopija, kot morda zveni :) Samo verjeti je treba v projekt in zavihati rokave.

  Kraj ima svoje prednosti. Je zadnja postaja železniške povezave tako z Ljubljano kot z Novo Gorico. V poletnih mesecih je turistov na teh dveh linijah ogromno. Samo pritegniti jih je potrebno. Kraj je razvito naselje, ne pa vaška luknja. Ima vse, kar mesto potrebuje za delovanje. Že s tem so izpolnjeni osnovni pogoji za turizem. Menim, da bi se pri vas lahko odvijala 2 scenarija turizma: kongresni, poslovni (srečanja s poslovnimi partnerji iz italije, slovenije in avstrije) ter izleti v okolico (hotel a Jesenicah, turisti pa imajo dnevne izlete na Golico, v Kranjsko goro, Bled,…) – s tega vidika, bi bile Jesenice zelo ugodne za počitnikovanje, saj niso turistični kraj (še :D ) in bi lahko zato imele zelo konkurenčne cene nastanitve, kar bi nedvomno vplivalo na odločitev, kje spati (na precenjenem in dragem Bledu ali na cenovno ugodnih Jesenicah?).

 13. 13 Bosstjanz
  08:59 - 6.12.2007

  @Vetrnica, prva dva odstavka: Ja, če nimaš gonilcev, konjev (ali včasih oslov), ki vlečejo, potem ni nič. In ja, denar je vedno problem. Če pa bomo imeli vsi interes, potem tudi delo v društvu ne bo zastojn (=brezplačno).

  Izgubiš voljo, ja, ko se nate spravijo sralci, ki imajo pet minut, da serjejo. DObro, meni taki dajo zagon, drugi lahko obupajo.

  Tudi v Jesenicah se mora zamenjati generacija, da bo šlo kam naprej. Kraj kot tak ima veliko za ponuditi.

 14. 14 Človek Človek
  10:47 - 7.12.2007

  Se opravičujem, za pozen odgovor, čas pa to…

  Boštjan, saj razmišljava podobno, brez skrbi. Smo poskušali brcati, pa ni bilo čisto nikakršnega posluha. Problem niti ni bil v denarju, tega se že najde, ampak v pripravljenosti v sodelovanju. Sam se ne želim ukvarjati z dogodki tipa Giboni. S tem ne mislim nič slabega, vendar preveč cenim glasbo kot umetnost, da bi se ukvarjal z eventi pop glasbe. Pa vendar sem bil pripravljen tudi pri tem sodelovati če so me potrebovali. Edini res ˝uspešen˝ event je bil ˝narodnjaki˝, ki so se odvili v hokejski dvorani, medtem, ko je Siddharta s polovično ceno kart, naredila nepopravljivo izgubo. Recimo da to pove profil obiskovalcev zabave. Seveda imamo na Jesenicah tudi Sejme, celo na mesečni bazi, vendar so to stvari ki so namenjene same sebi.. Tudi ˝kulturnih˝ dogodkov manjšin se ne manjka, saj odžrejo ves denar namenjen dogodkom na Jesenicah. Želeli pa smo tudi ustvarjati druge zadeve, vendar ni bilo posluha. Prvi problem je bila varnost. Potrebno se je zavedati, da v našem kraju obstajajo določene tolpice, o katerih se ne govori, a zaradi njih se ˝normalni˝ obiskovalci izogibajo vseh dogajanj. Te težave se ne da rešiti z varnostniki, saj ko do nečesa pride je že prepozno. Prepozno v tem smislu, da ljudje ne bodo več prišli. Vsi vemo kdo so ti ljudje in tudi pripravljene smo imeli konkretne rešitve za omejevanje, vendar oblasti niso želele imeti s tem nič. In potem se vprašaš ja zakaj bi pa potem sploh to počel tu, če lahko vse skupaj počnem 10 km stran? Sicer sam s temi ˝tolpicami˝ nikoli nisem imel problemov, ravno nasprotno, med nami je neko vzajemno spoštovanje in izredno radi so hodili na vsako stvar, ki smo jo pripravili, vendar nekaj časa smo vedeli kdo pije in kdo plača, pa smo stvari uredili tako kot se to dela. Vmes pa so se pojavili ˝neki novi klinci˝, dobesedno mularija, ki ne spoštuje ničesar in nikogar. In eliminacija teh je nujno potrebna za dosego nekega cilja. Pa ne eliminacija v nekem ˝rigidnem˝ smislu, temveč omejitev dostopa, kar je izvedljivo, glede na to, da nimajo čistih rok. Ampak kot rečeno, s strani tistih, ki bi lahko kaj ukrenili ni bilo posluha…

  In sam svojim gostom rad ponudim vse kar je mogoče, pričevši z varnostjo, ki pa je žal nisem mogel zagotoviti.

  Smučišče, ki sem ga omenjal je žal neprimerno za večjo kapaciteto, saj nima ne parkirišč, dejansko parkiramo ob cesti tako da se mimovozeči komaj spravijo mimo naših vozil, ne glede na to, da nas je samo 15, recimo. Žal infrastrukture ni in bi jo bilo nemogoče ustvariti, saj je postavljeno na zelo delikatnem mestu. Da bi zagotovili pogoje za bolj množičen obisk, bi morali vložiti več kot v prenovo celotnega Vogla, če me razumeš. Ker je na eno stran ceste smučišče, na drugo stran pa ˝prepad˝… Zato je tudi padla ideja o Rožci, ki je kot sem rekel zame odlična, vendar malce far fetched. Mogoče pa kdaj uspe. Rad bi to videl. MOgoče sem nejasno napisal, to smučišče ima drugo lego kot prostor za akvapark. Je na drugi strani , sončni strani in tam je sonca že skoraj preveč. Zasneževanja so se že lotili, vendar je ekonomsko neupravičeno, ker pač ni dovolj obiska, ker ga žal ne more biti.

 15. 15 Človek Človek
  10:48 - 7.12.2007

  @Pika, sem se zatipkal ja :D

 16. 16 Človek Človek
  11:08 - 7.12.2007

  @Vetrnica, realnost realnost… Kongresni in poslovni turizem… Dajmo biti realni. ˝Popularni˝kongresni turizem je postal pravi mali rak idej o razvoju in delovanju, saj se vsak drugi hotel od Kranjske Gore do Bleda usmerja v to dejavnost. In s čim bi Jesenice konkurirale? Samo s hotelom. Se pravi pridite na dvodnevni kongres in zaprli vas bomo noter? Ker ko stopiš ven iz prostora vidiš, da v mestu, kjer je 35.000 prebivalcev ne razvažajo pizze po 22.00 uri, in da je edini odprti lokal po tej uri na Koroški beli, luknji brez primere. Zakaj je tako? To sem opisal pri odgovoru Boštjanu. Ker ne znajo rešiti situacije, raje prepovedujejo zbiranje.

  S ceno se ne da konkurirati, saj če smo realni, nimamo naJesenicah ene dobre restavracije, masažnega salona, kavarne, kina, ali česar koli drugega, kar pomeni, da lahko ˝obiskovalec˝ prešpara 10 evrov na noč, ki jih bo zapravil s tem, da se pelje na Bled ali v Kranjsko goro. Je to smiselno? Ja tvoja teorija bi veljala na način kot sem ga opisal v drugi temi, če bi vse skupaj podrli in postavili na novo. Kdo bo vlagal ponudbo, če je nerealna?

  In dejansko kaj bo imelo od tega samo mesto? 50 novih delovnih mest, ki že danes v Sloveniji nimajo dodane vrednosti saj je strežnega osebja povsod premalo, oz. je slabo? In Golice ne smemo ˝masovno prodajati˝, saj imamo že sedaj težave s prevelikim obiskom. Gozdovi in narava se nekontrolirano uničujejo v vsem gorstvu v Sloveniji in zadnji čas je, da se sprejmejo zakoni, ki veljajo v EU. Tudi kar se gobarjenja tiče. Cene nikoli ne morejo biti tako nizke, da bi upravičile svojo vrednost. Samo toliko za info, kava na Jesenicah stane toliko kot na Bledu. Sprehajalne poti? Ja zopet so izven Jesenic. Table so pomembne, saj one določajo, kam se denar odliva.

  Potniki, ki na jesenicah prestopajo pa so edini ˝turisti˝ tega mesta. Kolikšna je verjetnost, da bi nekdo, ki ima destinacijo že določeno, prestavil načrte za nekaj časa zato da bi se ustavil na Jesenicah? Kaj vse je potrebno ponuditi, da se to zgodi? Preveč. Ogromno pšreveč, da bi bilo smiselno.

  In na koncu zopet vprašanje, zakaj moramo razmišljati o turizmu, ko obstajajo druge rešitve?

  Marsikdo se ne zaveda da stranske turistične dejavnosti ne cvetijo niti v ˝znanih˝ turističnih mestih, kot so Bled, Bohinj in Kr. Gora. Dobro živijo samo hoteli, medtem ko ostala gostinska in druga ponudba životarijo. Zakaj bi si želeli tega? Meni ni jasno, kaj je point, ampak mogoče sem preveč kratkoviden…

 17. 17 Insomniac Insomniac
  12:16 - 7.12.2007

  Človek, tole si že videl?

 18. 18 Človek Človek
  12:26 - 7.12.2007

  Insomniac nisem še… Se bom vzdržal komentarja…

 19. 19 kabashi
  15:23 - 17.04.2008

  pozdravle use ludi kakoste kako gre pzdravlje iz kosove

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !