Kvaliteta izdelkov v današnjem času….

Kapitalizem ali bolje rečeno, današnja masovna potrošnja vedno bolj kažeta svoj obraz na različnih področjih.

To, da so nas zmanipulirali do te meje, da se odločamo za nakup, ki koristijo zgolj prodajalcem, je že preraslo smisel omembe. Človek se s tem niti ne bi obremenjeval, če bi stvari, ki jih kupujemo imele neko dejansko vrednost in če se njihova kvaliteta ne bi slabšala.

Dejansko opažam padec kvalitete pri večini izdelkov, ki jih uporabljam. Danes sem o tem razmišljal med odstranjevanjem strnišča na moji betici. Ta obred opravljam nekje že sedem, osem let, odkar sem se prvič odločil, da mi je dekoracija nad obrvmi pač nepotrebna. No kot opažam zadnje čase, se s tem dejansko strinja tudi moja glava, saj se na mestih, kjer so svoje čase kraljevali tudi ˝kodri˝, pojavlja planjava, ki spominja na širjenje Sahare

No, glede na to, da je to že kar neka ˝doba˝, je verjetno logično, da sem vmes preizkusil razno razne brivske preparate in načine odstranjevanja motečega. Preizkusil sem malo da ne vse ˝znamke˝ in ˝neznamke˝ in se že takrat odločil za Gillette. Glede na svojo učinkovitost, sorazmerno s ceno, je bila zame to takrat najboljša izbira. Vmes so se pojavile variacije z dvema, tremi in zadnja s štirimi rezili (za slednjo se nikoli nisem odločil, ker me ni prepričala).

Vendar pa sem začel opažati znatno upadanje kvalitete teh rezil. Predvsem v trajanju same britvice. Včasih sem z enim nastavkom ta proces opravil recimo šest krat, seveda za obraz in glavo. No in danes sem opazil, da ta proizvod ne morem uporabiti več kot tri krat.

Je že res, da verjetno lahko nekaj pripišem tudi ˝utrjevanju˝ samih dlak, vendar pa lahko tudi odštejemo tiste, ki so se odločile za samo uboj in se odselile za vedno. In to mislim, da uravna količino plastike, ki jo je potrebno odstraniti.

Ne glede na to, da ˝aloe vera˝ (tista nepotrebna gumica na vrhu), izgine že proti koncu drugega britja, se sama ostrina nastavka tako izredno zmanjša, da je že kar boleče.

Očitno je še vedno najbolj smiselno se zateči k starim metodam in bo potrebno nabaviti tisti Pravo britev, ki jo brusiš sam in traja skozi življenje. Ker en paket s petimi rezili na mesec, se mi dejansko zdi prekomeren strošek za tako banalno stvar, kot je odstranjevanje neželenih izrastkov, saj cena sama ni sorazmerna z njihovo kvaliteto.

Mogoče kdo ve, kje se danes lahko dobi britev?

 • Share/Bookmark

29 odgovorov na “Kvaliteta izdelkov v današnjem času….”

 1. 1 chef chef
  13:33 - 24.10.2007

  Ha! Odlična strategija za naraščanje prodaje!

  Jaz uporabljam Gillete, ampak tisto starinsko varianto, v katero žiletko enostavno priviješ. Klince so vzdržljive in poceni.

  Le pazljiv moraš biti…

 2. 2 buba švabe buba švabe
  13:34 - 24.10.2007

  Uf, js ene take britve nisem videl, odkar je “našega” frizerja/brivca vzel infarkt par let nazaj…

 3. 3 Človek Človek
  13:42 - 24.10.2007

  @Chef, ja je ne, dobra strategija… Pi*** :lol: Te žiletke sem nekaj časa uporabljal, ker jih je imel oče, samo so tko štoraste za glavo (mojo sicer, k ima par robov), ampak ja, mogoč jih bom še enkrat sprobal, če sem mogoče postal kaj bolj spreten… :)

  @Buba Švabe, jest tud ne, sej to je problem… Sicer mi j je enkrat vmes nekdo ponujal ampak je želel takrat 80k starih, pa sem mislil, da se mu je zmešalo… :D

 4. 4 Insomniac Insomniac
  13:45 - 24.10.2007

  U Maroku sem šel k brivcu, da bi me enkrat obrili z britvijo, a sem bil razočaran. V podobno britev kot je na sliki, je dal klinco. No saj glede higijene je tako tudi prav.

  Kvaliteta razumljivo pada. Zakaj bi delali avtomobile, ki zdržijo sto let? Potem bi vsak kupil en avto v celem življenju in večina firm bi propadla. Kapitalizem pač.

 5. 5 dr. Onyx
  13:48 - 24.10.2007

  Jaz se tudi brijem z žiletkami, ker se mi ne da vsak dan z brivnikom in strošek za ta hec je dejansko visok. Ena žiletka pa je recimo samo za 3-4 britja. Vem da je moj stari ata imel takšno zadevo in jo je občasno brusil ob nek trak. Morda imajo to še v kakšni starinarnici? Sicer je pa ta industrija namazana z vsemi žavbami. Vrhunsko se mi zdi, da so tudi ženske prepričali v blagodejnost britja in celo, da je to stvar osebne higijene. Če odkrijejo kje na nogi eno samo dlačico, vreščijo ko kure, ko najdejo na vrtu deževnika. :)

 6. 6 Človek Človek
  15:27 - 24.10.2007

  @Insomniac, ja te britvice sem videl ja, recimo, da so za solen primerni, ker je verjetno bolj higiensko.

  @Onyx, ja starinarnica.. ni slaba ideja… bom preveril.. Ja samo ženske so napredne, imajo depilatorje, kreme in laserje… :D Ampak to ni za nas.. Enkrat sem probal Veet na glavi… Huh mi je bilo žal :lol:

 7. 7 NeMirna NeMirna
  17:21 - 24.10.2007

  Človek, kaj pa kak moši frizer ugledne starosti? Prepoznaš garant po designu salona ;)

  PS – bom vprašala mojega frizerja, če ga ujamem pred odhodom na dopust.

 8. 8 Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew
  22:57 - 24.10.2007

  hahah, jaz se že režim scenariju, ko človek proba s tistimi “chefovimi” žiletkami pobrit glavo… in pride drug dan v službo s klobukom ali pa bandano :D

  btw, katero krvno skupino imaš, da pokličem rešilce… še prej pa sporočim vinciju, da lahko posname kako kul sceno za film :mrgreen:

  molim zate :D

  (dnevna doza) :D

  drugač pa ja, to naraščanje tega števila britvic,… wtf… čez 10 let bodo imele te jebene stvari po 30 britvic. đizs. zakaj to ne naredijo kr zdej? :)

  sicer pa če ne drugega, napreduje tud ergonomika… manj energije porabiš ko zadeve držiš v roki ipd… gledal zadnjič en dokumentarec, ne sprašuj. :D

 9. 9 Človek Človek
  23:41 - 24.10.2007

  Huh Nemirna, taki so pri nas že izumrli nekje s Titom :lol: Že v naprej pa se ti zahvaljujem za uskugo, bom ostal dolžan :D

  @Fetalij, ti se kr smej.. Jest se najbolj bojim za uho, ker ga sem ter tja potrebujem, predvsem za sončna očala :D Vidim da si izobražen na področju rezil… To zarad redarjev ali kako? :mrgreen:

 10. 10 buba švabe buba švabe
  01:13 - 25.10.2007

  @fetalij: Ti bi mogu videt enga mojga sošolca s srednje. “A tebe je pa avto povozu?” “Ne, obril sem se.” :D

 11. 11 chef chef
  13:53 - 25.10.2007

  Sicer bom pa moral jaz kmalu ubrat enako strategijo prikrivanja plešavosti, haha.

  Kok časa porabiš, da si poraziraš čebulo?

 12. 12 Človek Človek
  13:55 - 25.10.2007

  Hehe, Chef, pametna kosa beži od… :lol: Koliko časa vzame, zdej približno za celo čbulo tri minute.. Oz odvisno od narastka in klince, lahko manj, lahko pa do pet… :D

 13. 13 alcessa
  16:47 - 25.10.2007

  Veet na glavo? LOL.

  Drugače pa, ja, vzdih, britje nog se mi zdi nujno, od kar so me prepričali vanj. Najraje uporabljam moževo Gilette Mach 3, nisem pa razmišljala, kako hitro se obrabi.

  Da niso žiletke kot žarnice: če bi jih izdelovali tako dobro, kot bi jih v bistvu lahko, jih ne bi prodali skoraj nič?

 14. 14 strojnik strojnik
  17:02 - 25.10.2007

  Brener si kupi. Jeklenke do smrti ne boš porabil… :mrgreen: Tisto staro britev, ki se jo na usnjenem pasu brusi, pa mogoče tudi lahko zrihtam…

 15. 15 buba švabe buba švabe
  17:07 - 25.10.2007

  @strojnik: Da ne boš mislil, kako hudo foro si si zmislil tole s tem brenerjem. Ker tko dejansko ponekod delajo. OK, ne vem iz prve roke, ampak je nekdo enkrat nekaj časa nazaj na blogu napisal, kako so ga obrili v Turčiji ali tam nekje. Najprej z normalno britvijo, potem je pa še spalil, kar je ostalo… :shock:

 16. 16 strojnik strojnik
  17:14 - 25.10.2007

  Si mi vsaj potrdil da ideja ni slaba, če že inovativna ni… :mrgreen:

 17. 17 Človek Človek
  18:13 - 25.10.2007

  @Alcessa zakaj je to avtomatično smešno? Meni se je zdela ideja o enkratnem premazu tri minute molka in štiridnajst dni pavze izredna… No ja, bilo je sicer dve minuti molka, nato dvajset minut bentenja in štirinajst dni kape :D Kar se pa tiče kvalitete, ja boh ne daj, da bi potem morali izdelovati kaj dugega ali pa še boljšega…

  @Strojnik, če lahko, povej, bom much obliged :D

 18. 18 Človek Človek
  18:14 - 25.10.2007

  @Aja, kar se pa tiče brennerja, hmm, hmm, ma ne ne… Buba Švabe, s čim? Ni mi jasno… Ok, pri nas so uporabljali ˝kuhano˝ brisačo za ˝pomiritev kože˝…

 19. 19 buba švabe buba švabe
  18:24 - 25.10.2007

  Če se prav spomnim opisa postopka, je tip neko vato ali nekaj takega namočil v neki hudo vnetljivi tekočini, zapalil in s tem na hitro ožgal vse dlake. Bom probal najdet zapis, čeprav dvomim, da bo ratalo. :)

 20. 20 buba švabe buba švabe
  18:27 - 25.10.2007

  Evo ga, našel: striženje v Turčiji. Nekje na sredini sestavka.

  Pa še celo naš prajtu Chef je to pisal. Kak sem lahko pozabil! :)

 21. 21 Človek Človek
  18:51 - 25.10.2007

  Aha, aha, grem prebrat…

 22. 22 strojnik strojnik
  19:13 - 25.10.2007

  Pri sebi nisem našel, čeprav mora nekje biti. Bom pri fotru pogledal, ima skoraj sigurno, me pa skrbi v kakšnem stanju bo. Foter je bil profi. So pa zadnjih 20-30 let uporabljali take britve, ki so bile po obliki podobne klasičnim, imele so pa vstavljeno polovico klasične žiletke. Sem pa zelo skeptičen, okoli pametnosti britja s to zadevo. Sam ne bi probal niti pod razno. Vsekakor pred poskusom preveri zalogo hanzaplastov in povojev. Pa kakšen šofer naj bo blizu… :???:

 23. 23 strojnik strojnik
  19:22 - 25.10.2007

  Ti. Tisti tvoj klon, brez strešice ti pa ne dela neke raklame… :mrgreen:

 24. 24 Človek Človek
  19:58 - 25.10.2007

  @Švabe, prebral… Noro, cela štala, ni za tiste s šibkim srcem :D Sm hotu pokomentirat.. pa nisem mogu…

  @Strojnik…Ja tisto s polovico klince sem videl, samo to ni to, ker potem sem spet pri žiletkah :D Ja verjetno je nevarno, se strinjam, zato bom najprej malo potreniral (mogoče na Mucu :lol: )…. Moj klon? Aha, a še vedno vztraja… Sem mislil,da bo napisal ene dva posta pa odnehal… Ga moram malo pobarat odkod potreba po istoveterju? :mrgreen:

 25. 25 strojnik strojnik
  21:54 - 4.11.2007

  Zopet se oglašam, vendar žal z bolj slabimi novicami. Foter me je najprej vprašal, da nisi “udarjen” (v prevodu, da ni kaj narobe s tvojo pametjo). On se kot profesionalec zna s tem orodjem briti, pa mu na kraj pameti ne pride, da bi se. Uporablja MACH-3 :mrgreen: . Torej ob britvi rabiš usnjen pas za vsakodnevno brušenje, ostrilni kamen za vsakih recimo deset britij in dobrega brusilca (izumrli poklic), ki ti bo zadevo nabrusil vsaj dvakrat letno, če si sam spreten s kamnom. Če ne, pa večkrat. Kje bi te dni še dobil kakšnega, ni znal povedati. Sem pa nekaj zajebal. Dal mi je eno novejšo britev, z izmenljivimi vložki od Wilkonsona, katero je rekel naj ti dam, ker te bo britje z britvo minilo sigurno prej, preden boš vložke porabil, a sem jo žal pozabil vzeti… :oops: Svoje stare britve je vrgel stran, bile so pa že neuporabne. Sem pa slučajno našel tole stran: http://listings.ebay.com/ShavingStraight-RazorsW0QQfrisZ2QQsacatZ35990QQsocmdZListingItemList Upam, da sem bil od koristi…

 26. 26 Človek Človek
  22:07 - 4.11.2007

  Ej hvala… Sicer link ne dela, ampak sem vsaj videl kako se zadevi reče po angleško, tako da lahko naročim iz anglije :D JA malo pa očitno sem udarjen :lol: Ampak drugače je načeloma glavo nekako lažje briti kot obraz, vsaj sprednji del, ker dejansko samo vlečeš in ni panike… Pa konec koncev na skalpu niti ni kake pomembne žile, da bi se bal :) Ja pas je treba imeti zraven in kot vidim, dobiš cel komplet za izjemno razumno ceno… Če nič drugega, bom nabavil za okras ;) Še enkrat ti hvala za pomoč in tvoj čas, upam, da se ti lahko kdaj oddolžim ;) By the way, glede na to, da si strojnik, se mogoče spoznaš tudi na hladilnike :lol: Malo smešno se sliši vprašanje, vendar imam neko idejo, pa bi potreboval nekoga, ki se spozna na ze zadeve, da preverim nekaj informacij :)

 27. 27 strojnik strojnik
  09:00 - 5.11.2007

  Hladilnike poznam toliko, da poznam princip delovanja in popraviti toliko, kolikor se da z klasičnim orodjem. Kakšnih izračunov se ne bi lotil, ampak bi poiskal energetika (smer v strojništvu).

 28. 28 Človek Človek
  11:09 - 5.11.2007

  Hmm,, glede na to, da sem čisti laik, se pravi, če bi želel izdelati nek ˝hladilnik˝ ali neko zadevo, ki hladi, se pravi potrebujem energetika?

 29. 29 strojnik strojnik
  11:15 - 5.11.2007

  Če ti ni odveč, mi na mail približno opiši, kaj te muči, pa ti bom probal pomagati, ali te usmeriti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !