Vesel sem, da sem ˝starejši˝

Sinoči sem po dolgem času malce preveril GZ (glasuj zame), spletno stran, ki je bila v lasti podjetja, kjer sem bil nekaj časa zaposlen. O sami strani ne bi želel razpravljati, je postavljena s svojim razlogom in ima neko svojo funkcijo.

Vzel sem si čas in malce pogledal, kako komunicira današnja mladina in na kakšni točki je njihov dialog, kaj jim je pomembno. Konec koncev so to generacije ki prihajajo in bodo krojile naše okolje, ko bomo mi že bolj ali manj ujeti v svoje malo zatočišče, upam, da daleč stran.

Slike same, ne glede na to, da izgleda, kot bi obstajal nek ˝uradni fotograf˝, me niso zanimale. Zanimali so me znaki, ali tisto kar oni verjetno rečejo pisava. V naših pričetkih so ta način izražanja uporabljali zgolj n00bi (a noob or n00b is someone that lacks intellegance or common sense, noob is a word used only in the online gaming world) ali geeki in nerdi , ampak danes je to postal očitno izredno popularen način ˝smiselne˝ komunikacije.

Po drugi strani pa naletimo na veliko uporabe bivših jezikov naših južnih bratov znotraj samega slovenskega jezika. In to pri različnih profilih, od fantovskih, do dekliških, slovenskih ali neslovenskih posameznikov.

Moram reči, da se nisem prijetno počutil ob gledanju pisanega (ne vem če se temu lahko reče branje, ker če bereš, moraš razumeti pisano).

Za pokušino dva primera:

iyas sem zdai tu samo zarai tebe.. kr ko te poslušam se mi zdi da me nekdo v gllavo jebe. Celi layf se je suko sao okoli tebe ..

———————-

Ta Pupiqa tu na sLiki je moja biuša sošoLkaa (iyaap biuša ker so nas zadnje leTo deLiLi pa sMo zdaii pač razdeLjeni) No naii van poween ka ji je iMe TaDeJa… nJeni priiMek se začNe na O pa ma 6 črk sE ideMo visLice?? xD stavin ka Te v sLabij 3 minuTaj obejsiiN …ooK whaTeweeR…

———————–

In tega je neskončno veliko.

Ko gledam te zapise si ne morem misliti drugega, kot da nekaj ni v redu. Konec koncev sam nisem ravno ˝star˝, sem nekje vmes med generacijami, pa vseeno sem presenečen, kako močno se razlikujemo.

Kam je šla tista beseda, ki je imela vrednost, ki si jo iskal, da bi čimbolj barvasto opisal občutek ali misel? Ali je tudi to del ˝evolucije˝ in bomo ljudje komunicirali bolj kot ne ˝mašinsko˝? Z znaki, ki ne izražajo nikakršne topline, smisla, elegance, estetike?

Imam občutek, da bomo kmalu popravili Nietzschjevo misel, da je mrtev Bog in jo nadomestili z mislijo, da je mrtev človek? Ali bolje, sama civilizacija?

Ne vem zakaj se mi dogaja, da moje pisanje bolj ali manj postaja neko ˝pridiganje˝ o temni usodi bivanja, a žal se ne morem otresti misli, da stvari rastejo in prevzemajo. Kar je bilo še včeraj slučaj, je danes pravilo. Glede na to, da vsi vemo, koliko se danes sploh še bere tiste zadeve, ki so tiskane na nek papir in imajo trdo platnico, mislim, da stvar niti ni tako nedolžna.

In tako se lahko zgodi, da bomo izrinili vse kar smo tisočletja ustvarjali in nadomestili z impulzivnim nastopaškim individualnim izražanjem z namenom izstopanja. In kje se bo to končalo? Vse skupaj vodi k nekemu ˝poneumljanju˝, ki s seboj ne nosi nič drugega, kot počasno a vztrajno izginjanje umetnosti, lepote in smisla. In kako bo živeti tam?

Heh, že v mladih letih se počutim kot izumrli dinozaver. Zanimivo…

 • Share/Bookmark

12 odgovorov na “Vesel sem, da sem ˝starejši˝”

 1. 1 ninamalina ninamalina
  14:57 - 23.10.2007

  MSN generacija.. moja sestra včasih reče “LOL”, namesto da bi se nasmejala. :D

 2. 2 alcessa
  14:58 - 23.10.2007

  Če je verjeti Maji Novak – in ni razloga, da ji ne bi- potem slovenščina umira kar na več nivojih in področjih, nadomešča pa jo nek akcionističen novorek…

  Po drugi strani pa, in to je moja trditev, se moderna slovenščina srečuje in udeležuje pri zelo velikemu številu novih področij in če ima to srečo, da pade v roke normalnim prevajalcem, potem si ta področja tudi osvoji na čisto spodoben način. Jasno, da samo prisotnost ni dovolj, vse to je treba tudi brati, vseeno: slovenščina je.

  Poneumljanje je tudi.

 3. 3 NeMirna NeMirna
  15:55 - 23.10.2007

  Zanimivo …. mene nekako “ustrahuje” ugotovitev, da se tak način/nivo komunikacije uporablja tudi pri nekako bolj formalnem komuniciranju. Ko nekdo meni pošlje dopis v el. obliki z vprašanji, se zgodi včasih, da se počutim na moment res neumno, ker ne razumem vprašanja – ker je napisano v stilu zgornjih primerov …

  .. leta? Človek, če sva mi2 stara …

 4. 4 tomazz tomazz
  16:18 - 23.10.2007

  Sam ze dlje casa trobim, da nivo komunikacije neustavljivo pada proti dnu marianskega jarka, pa mi nihce ne verjame. Cez 50 let pa se bodo ljudje pogovarjali samo se z nekimi cudnimi, popacenimi, deformiranimi besedami in udarci. In potem se bo evolucija ponovno zacela pri opici, ki udari drugo opico..

 5. 5 Človek Človek
  16:23 - 23.10.2007

  @Nina, ja točno to, po drugi strani, pa se nikoli ne smejemo naglas…

  @Alcessa… Je že res, da se še trudimo in da obstajajo zaenkrat še neke norme, bolj me zanima kaj bo čez 20, 30 let… Tega se bojim…

  @Nemirna… Ja sem opazil tudi to… Tudi sunshine je pisala o tem kako pri oddajanju prošenj osebe uporabljajo elektronsko pošto s takimi imeni… Če sva midva stara? Glede na počutje, daleeeeč od tega, glede na situacijo… Palico že izbiram ;)

 6. 6 nada
  16:25 - 23.10.2007

  Morda ob svoji starosti razmišljam drugače….vse se spreminja, kot izumirajo živalske in rastlinske vrste, izginjajo tudi narečja,običaji in celi narodi….z odhodom srbohrvaških poprčkov sem si nadejala novih domiselnih slovenskih besed,ker s časoma jezik postaja ne samo okoren in suhoparen, ampak tudi dolgočasen za mlado generacijo.Kar slovenski jezik nedvomno je, težak,pust,zatežen za povprečnega šolarja,pevca,delavca. Iztok Mlakar in Adi Smolar sta redka genialca,kar sta uspela iztisnit iz slovenskega jezika.

 7. 7 Človek Človek
  16:29 - 23.10.2007

  @Tomazz, ali to, ali pa bomo vse skupaj zreducirali zgolj na neko obliko vizuelnega komuniciranja v obliki smiletov, glede na to, da se že uporabljajo oblačila ki vsebujejo neko vrsto ˝monitorjev˝, se ne bi čudil niti temu…

  @Nada, ampak a ni zanimivo, da ravno srbohrvaški poprčki dandanes vladajo med odraščujočo slovensko populacijo? Tega je namreč ogromno…

 8. 8 alcessa
  17:40 - 23.10.2007

  So področja, na katerih bo potreba po pravilnem izražanju obstajala še naprej… Če ne drugo, je z zakonom določeno, da morajo biti določena besedila razumljiva. :-)

  Kar se dolgočasnosti govorjene slovenščine tiče: pa saj slovenščine nihče ne govori?! Jaz recimo govorim neko mešanico med tisto bolj nevtralno ljubljanščino in prekmurščino, za katero ljudje včasih pravijo, da je štajerščina, s kupom nemških besed, ki so pri nas “že od nekdaj”, s posameznimi angleškimi in srbo-hrvaškimi ocvirki…. Nikakor pa ne pravilne, visoke slovenščine?

 9. 9 Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew
  19:16 - 23.10.2007

  ej veš da se strinjam s teboj… ampak to izražanje s tistimi znaki in vse živo, je preseglo mere dobrega okusa. ta folk bo napol pismen, ko pridejo s srednjih šol… vprašanje je samo, kdaj se bo lestvica tolerance tega sranja dvignila in bo tak folk hodil na faks in se še vedno “izražal” tako…

  mater, ko gledam tiste znake, mi ni jasno, kje da fak jih na tipkovnici sploh najdejo vse, u pm… da ne omenim spačenk jezika ipd sranja. tega res ne prenesem.

  ja, poneumljanje, poneumljanje…

  tista o ničeju je pa trenutno pregloboka zame. ne da se mi TOLIKO razmišljat :lol: sej me razumeš :D

 10. 10 Človek Človek
  19:32 - 23.10.2007

  Hehe, Fetalij, kar se tiče ničeja, ni čisto nič drugega mišljeno kot pri njegovem pisanju, kar pomeni, Bog je mrtev, človek je prepuščen sam sebi oz. bo živel dalje brez njega na samosvoj, drugačen način. Kaj bi to pomenilo ob smrti civilizacije kot take, ki sloni na umetnosti, filozofiji, matematiki in drugih znanosti, pa si lahko predstavljamo, ko ena ali več njih umre…

  @Alcessa, res je, z zakoni poizkušamo rešiti marsikaj, a kaj ko to ljudem ne diši. Veliko pritožb je bilo recimo naslovljenih na sodišča, ker se podjetja ne strinjajo z aktom, ki prepoveduje uporabo tujih imen in znakov kot so w, x, y, q v imenih. Oni se že ukvarjajo z ukinitvijo tega zakona in verjemi da se bo v eni generaciji ta zakon seveda spremenil. Ker vlada denar in ne razum…

 11. 11 nikja nikja
  11:48 - 24.10.2007

  :D Zanima me, kako bomo komunicirali, če Telekom prodajo Arabcem, in ostalih 49% ostalim tuje govorečim? Mendaja ne bomo spet deležni tablic … Tu se govori, etc!… Denar in ne razum. tako je to. me prav zanima: se vrnem čez tri generacije v obliki ptice, da slišim ta mili blagozvočni spev manjšine! LP, M

 12. 12 Kašpar Kašpar
  12:44 - 27.10.2007

  €y, @ ty j3 fuł bed u L@yfU?? fAaAk?

  Hecam se.

  Meni gredo tudi te stvari na živce. Nekaj takega sranja se je pojavilo tudi na blogih. Če to še obstaja, ne vem, ne berem. Pred meseci pa sem napisal en članek, ki si ga lahko preberete na naslovu: http://kaspar.si/2006/12/16/otroki-blogi/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !