Zločin pod prisilo ali Svoboda za vse?

S tem vprašanjem se ukvarjam približno pol leta. Veliko sem razmišljal, spraševal in špekuliral, ampak odgovora še vedno nimam.

Za kaj namreč gre? Pred nekje pol leta ali malo več sem opazil, da se po stanovanju nezavedno sprehajajo mravlje. No ja verjetno se ne sprehajajo, verjetno delajo. Mogoče se celo katera sprehaja, ne vem, toliko se nisem poglabljal.

Sprva me niso motile niti pod razno, saj so imele svojo pot, ki dejansko ni dolga, saj se prične nekje v ˝kabinetu˝ , gre po steni kuhinje in se konča nekje, pojma nimam kje, pošteno povedano. Mravlje so sicer izredno majhne, rdeče, nekateri pravijo, da so faraonke.

Tiste čase sem jih samo ob priliki pozdravil, malce opazoval njihovo početje in pozabil na njih. Ampak kot kaže se ne zavedajo do kam seže njihova svoboda. Ne zavedajo se, da se le ta konča s svobodo drugega, se pravi mene in Strica Muca, katerima zadnje čase rahlo najedata živce. Spravila sta se namreč na najino prehrano. Glede na to, da ima še pes pri jedi mir in da potem lahko logično sklepamo, ga imajo mački še raje, se mi je pričelo pojavljati vprašanj, kaj storiti?

Najprej sem se posvetoval s starši, s katerimi smo v teh prostorih včasih sobivali. Zanimalo me je, ali so oni kdaj imeli ta problem in če so kako so ga rešili. Problem jima je bil znan. Ampak pri rešitvi se je zapletlo. Mati pravijo, da so želeli že takrat ko sem bil še mala pokora uničiti vse kar leze in gre, vendar so naleteli na težavo, ki je stopila na pot. Jaz. Nisem jim pustil tega genocida, čeprav so bile te male živalce večinoma v moji sobi. Na mojo željo so jih pustili in tako je stvar tekla dalje. Vendar pravi, da niso bile nikoli tako ˝pogumne˝, da so se po večini zadrževale pri meni in to je bilo to. Hodile so gor nekje pri oknu v moji sobi, kjer mislim, da je tudi sedaj. Sedaj je to pač moj ˝kabinet˝ (ali bolje rečeno, soba z računalnikom, telovadnim orodjem in kavčem, kjer prebijem večino življenja, ne glede na to, da se po ostalih sobah nabira prah…).

No očitno ta problem ni nov in očitno se tudi moj pogled na te zadeve ni močno spremenil. Pa vendar so male vsiljivke vsak dan bolj pogumne, tako da mora Stric Muc sedaj jesti iz svojih posodic z ˝otoka˝ (posode s hrano sem postavil na krožničke z vodo, ker mravlje ne marajo plavati), sam pa se moram včasih skoraj pretepati za zadnji grižljaj kruha.

Res ne vem kaj naj storim. Mislil sem sklicati neko sejo ali parlament, kjer bi se s temi malimi živalmi dogovorili o kakem koridorju in pripravljen sem jim ponuditi tudi tri dnevne obroke, najmanj dva topla, vendar kot opažam, jim nekako ni do tega, saj namesto, da bi pokazale zanimanje, se ob nagovoru nonšalantno sprehodijo mimo mene…

Svetovali so mi Faracid, ki je najbolj učinkovit (bojde so ga razvijali Nemci, ki se na te zadeve spoznajo), vendar je proces dolgotrajen, saj ga mravlje odnašajo s seboj do mravljišča in cel proces traja tri mesece… To se mi nekako ne dopade, saj bi potem moral gledati uboge reve še tri mesece in vsakič bi se počutil kot vojni zločinec, pa tudi smrt ni najbolj lepa. No ja, edina lepa smrt bi bila, če bi vse mravlje umrle med seksom, vendar niti ne vem ali one sploh seksajo in če seksajo, katero spolno bolezen bi jim namestil, ki bi jih ugonobila isti trenutek?

Kako razložiti mravljam, da nama kratijo najine svoboščine? Kako naj jima dopoveva, da so nama kršene pravice kot manjšini? Ali jim ni dovolj, da so nama vzele bivalni prostor, sedaj bi naju rade še izstradale? Ne vem. Še enkrat grem poizkusiti s pregovori, v nasprotnem primeru bom prisiljen uvesti sankcije in mogoče poiskati dokončno rešitev v obliki biološkega orožja. Upam, da do tega ne bo prišlo in se bomo sporazumeli ter si segli v roko (ali roke, noge) …

 • Share/Bookmark

13 odgovorov na “Zločin pod prisilo ali Svoboda za vse?”

 1. 1 nikja nikja
  09:01 - 28.09.2007

  Haha, čudovit zapis. Predlagam lasersko pomanjšanje in pogovor s kraljico mati. vprašanje je le ali za oba svetova, človeškega in mravljičnega, veljajo isti zakoni. ne zanemarjam možnosti, da se boš moral izseliti ti ali pa vsaj sebe in svoje osebne predmete prestaviti na vodno gladino :) zmaga tisti, ki je bil na ozemlju prej. n

 2. 2 Človek Človek
  10:47 - 28.09.2007

  Hmm, ja Nikja, to pomanjšanje sem nekje videl, mislim, da je bilo v neki izobraževalni oddaji, Draga, pomanjšal sem soseda, ali kako že? :D Problem zna biti tudi v tem, da se bom moral potem pogovarjati s Kraljico, se pravi žensko. Kot da že ni dovolj, da nismo ista vrsta… :D Ja, otoček sredi oaze je ena od rešitev, vendar glede na njihovo premetenost in nezainteresiranost lahko kmalu pričakujem invazijo s splavi ali podobnimi plavajočimi sredstvi… He,kdo pa je bil prvi, pa je vprašanje o jajcu in omleti :D

 3. 3 pika
  11:25 - 28.09.2007

  poskusi s hipnozo :-) Mačor ima lahko azil pri meni, da ne podleže sugestijam…

 4. 4 nikja nikja
  11:48 - 28.09.2007

  THE ANT INVASION!! (daj na fast forward … )

  http://www.youtube.com/watch?v=UA7Bibh6Mnk

 5. 5 Človek Človek
  12:00 - 28.09.2007

  @Pika… hipnoza? Se pravi bi mogla biti masovna… Poznaš koga ki je pripadnik Thule? :) Ja azil za mačorja vsi ponujajo ja… it figures :(

  @Nikja, kaj so te mravlje napadle? Sicer je res, da sem včasih izredno len, sploh v takšnih dnevih kot je danes, ampak mislim, da ne bi ves čas tako mirno opazoval kako izginjam… Ali pač? :)

 6. 6 nikja
  12:05 - 28.09.2007

  človek, ne vem, kater bitje so zaužile, a zdelo se mi je takšna luštna alegorija na moj post o Mooru. :D

 7. 7 5er
  02:51 - 29.09.2007

  OJ! Mene pa zanima che bi celotno situacijo pogledal z mravljičine perspektive? Al se nebi po nagonskem čutenju odpravil do hrane, kar bi bil tvoj edini vir preživetja, ter recimo preživetja tvojih potomcev? Al nebi reskiral malih težav drugih živali za eksistenco tebe ter tvoji potomcev? Mislil bi si….bodo že razumeli….pa res razumemo? mislim da ne….kk že gre pravilo močnejšega?

 8. 8 zdravje
  18:51 - 29.09.2007

  A so vse leto pri tebi? Pri nas je bila poleti ena četica, zdej so pa čudežno izginile. Najbolje, da jih ignoriraš, potlej se bodo pa naveličale in šle.

 9. 9 Yakamashi
  15:48 - 1.10.2007

  You ought to smoke’em out!

 10. 10 Človek Človek
  22:12 - 2.10.2007

  @Zdravje… JA, pri ljudeh to velikokrat deluje, ni za zanemariti…

  @Yakamashi… We tried that couple of times, yesterday was final… Well the results are not overwhelming :lol:

 11. 11 popka
  17:40 - 19.04.2009

  hahaha….s temle zapisom si me pa prou nasmeju :D sicer pa čist razumem tvojo dilemo – sama sem mela v dveh stanovanjih par legel golobov na balkonih, ker nism mela srca jajčk stran pometat ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !