Razmišljam o ideji IV.

Naslednja ideja se mi je povrnila ob povratku iz Grčije. Tam sem dobil veliko potrebo po slovenskih izdelkih, predvsem pijače. Opazil sem, da dejansko nisem sam. Ob povratku smo vsi, ki smo bili skupaj komaj čakali, da pridemo v Slovenijo, kjer bomo popili končno dobro pivo ali samo vodo. Njihov problem se verjetno odraža v slabi kvaliteti vode, saj ne glede na veliko izbiro vseh ponujenih pijač se okus ni spreminjal.

Zato sem že na samem Krfu (točneje Ipsosu) razmišljal, da bi bilo smiselno postaviti trgovino, v kateri bi prodajal slovenske izdelke, seveda uvožene. Našo vodo (vseh proizvajalcev), Fructalove sokove ter seveda slovensko pivo.

Seveda je opcij več. Namesto trgovine bi se lahko ustvarilo zgolj distributerstvo, ampak glede na cene nepremičnin in veliko potencialnih praznih prostorov, bi bilo lažje postaviti svoje, kot prepričevati domačine o tej ideji. Seveda bi poleg trgovine lahko imel tudi lokal, kot ga ima pripadnik srbskega rodu. Ampak to so zgolj variacije. Ne dvomim, da bi v roku enega leta postala to najbolj uspešna prodajalna, saj kdor je tam bil, ve o čem govorim, saj je njihova voda, ki jo plačujejo v plastenkah slabša, kot če bi pri nas pili Savo… Pa tudi dejstvo, da je Krf izredno popularno slovensko letovišče ni zanemarljivo…

 • Share/Bookmark

8 odgovorov na “Razmišljam o ideji IV.”

 1. 1 Alex van der Volk Alex van der Volk
  16:45 - 17.09.2007

  Hja, sem bil na Krfu, vode sicer nisem pil, kot je ne pijem v nobeni tuji državi, ampak ideja dejansko ni slaba. Vseeno pa moram spet zamorit. Kaj pa stroški transporta iz Slovenije na Krf, kar bi dejansko zvišalo ceno ene pollitrske Zale? Ali bi znižal marže?

 2. 2 Človek Človek
  17:16 - 17.09.2007

  Ojl Alex. To ni moriti, če ideja nima nasprotnikov, sigurno ni dobra, oz. je z nekaj močno narobe. :D Kar se tiče samih stroškov transporta seveda nisem še šel v podrobnosti, vendar je potrebno vzeti v račun, da so tam cene za 20-50% višje kot pri nas… Se pravi bi marže ostale enake, v večjih količiniha bi se celo močno povišale… Seveda nekaj nikoli nisem razumel, zakaj je naše pivo (recimo v Italiji) cenejše kot pri nas? Gre zopet za neko našo ˝majhnost˝ v smislu ovrednotenja naših izdelkov, ali pa so proizvodni stroški tako majhni, da tujcev ne moremo kar tako zavajati?

 3. 3 Alex van der Volk Alex van der Volk
  17:27 - 17.09.2007

  Sam rad verjamem da je kar prvo, čeprav… Poskusi ti našo Radensko s tremi srčki, ali pa kupi eno v kakšnem italijanskem Coopu, ki se ne bi smela razlikovati od naše, z izjemo etikete, a se tudi po okusu. In to občutno.

 4. 4 dr. Onyx
  08:27 - 18.09.2007

  Sicer je minilo že kar nekaj let, odkar sem bil nazadnje v Grčiji, sem pa opazil večkrat, da tam pivo istega proizvajalca, enake znamke, nima povsod enakega okusa (recimo v bifejih ob plaži Laganas na Zakyntosu, za trgovine ne vem). Jaz jih imam na sumu, da v pivo kot je recimo Heineken, primešajo zraven še malo vode in je potem zanič okusa. Glede slovenske trgovine v Grčiji pa ne verjamem, da bi uspel. To je podobno kot če bi nek Romun trdil, da bo na Rogli postavil Romunsko trgovino in tam prodajal njihovo pivo in vodo. Tujci v Grčiji (ogromno angležev) hočejo pivo, ki ga poznajo in je svetovna znamka. Pivovarna laško in union tu ne igrata nobene vloge. Poleg tega se mi zdi, da ti dve pivovarni izkoriščata monopol na trgu in so cene tega piva po moje pri nas previsoke. Zato grem raje v Lidla in kupim neko avstrijsko ali nemško pivo, ki je podobnega okusa in cenejše.

 5. 5 Alex van der Volk Alex van der Volk
  09:38 - 18.09.2007

  Ja, Doktor, po njemu pa naslednje jutro takolepo boli glava, da bi si jo človek najraje odžagal. Nikjer ne piše, da Angleži ne bi vzljubili Uniona ali Laškega. V stilu “Ajde da vidimo kaj je to za eno pivo – majkemi saj sploh ni tako slabo, daj sem en plato” :)

 6. 6 Človek Človek
  15:11 - 18.09.2007

  Doktore, tukaj se pa ne bi najbolj strinjal. Glede na to, da sem večji del življenja preživel v gostinstvu in delal predvsem s turisti, bi rekel da je so ravno Angleži potencialne stranke. Vedno sem ponudil Laško (pač stvar okusa) in vedno so bili prijetno presenečeni. Tudi Čehi so nad slovenskim pivom navdušeni, čeprav so sami znani po kvaliteti lastnega piva. Ravno sedaj gostimo predstavnike Budvara ;) . Ena glavnih osnov za pivo je namreč voda, ki pa je v Sloveniji zavidljive kvalitete… Zakaj nas primerjaš z Romuni? A če pa odpremo kitajsko, turško, mehiško restavracijo pri nas, se ti pa ne zdi čudno? Slovenija je za marsikoga eksotika, razen za Slovence ne… Kar se pa tiče Lidl piva… No to je nekje na ravni Amstela, Heinekena, Becks, ki so ga stregli na Krfu. Tako slabega piva nisem še pil… In ko sem se pogovarjal čemu tako, so mi povedali, da jih delajo v Grčiji, kjer je voda pač takšna kot je… Prepoznavnost blagovne znamke pa je druga zadeva, ki je pač samo stvar promocije…

 7. 7 dronyx dronyx
  15:28 - 18.09.2007

  Ne delam v gostinstvu in ne poznam navad tujih turistov, samo tako po občutku bi dejal, da večinoma ne tvegajo in pijejo uveljavljene blagovne znamke, čeprav so mogoče domače enake ali boljše. Jaz pivo sicer delim v dve skupini. Eno so industrijska piva, ki imajo zame zelo podoben okus. Pa naj bo to Amstel, Heinken, Union ali Bud. Druga skupina je pa recimo pivo, ki ga delajo domače pivovarne v manjših količinah, kot je recimo Kratochwill pri nas (morda tudi Ravbar, pa še kdo). Sploh mi ni jasno, kako se tako različni stvari lahko reče obakrat pivo. Pa tu ne mislim da gre samo za vodo. Verjetno je še kakšen trik.

 8. 8 Človek Človek
  10:40 - 21.09.2007

  Hehe, Dronyx, ti si en trik :D Ma drugače pa resno mislim, v 8-9 let, kar se sprehajam v gostinstvu in delam s turisti, bi lahko rekel, da 90% želi poizkusiti naše pivo in ko ga, potem cele počitnice pijejo le tega… Konec koncev saj v Sloveniji nihče (ali zelo redki) ne ponuja dobrega uveženega piva kot je Stella ali Budweiser, pri nas se punujajo bolj poceni imported popular drinks ala Heineken, ki ga delajo (po trditvah Nizozemcev) iz kanalske vode in je pri njih na zadnjem mestu… Naša piva imajo zgolj problem v embalaži, ki je ˝zastarela˝ a kolikor sem slišal, se obeta zamenjava… Pa ne govorim zgolj o pivu, gre bolj za samo Vodo, kot so Zala, Julijana… ter seveda Fructalovi sokovi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !