Poniževanje žensk ni hec – z drugega vzornega kota II

No pa naj se lotim ˝seciranja˝ posta, na katerega sem nakazal v prejšnji temi, z enakim naslovom. Malce se bom poigral z zgodovinskimi dejstvi in poizkusil razmisliti, komu naprtiti odgovornost in čemu.

Avtorica je zapisala – Kaj je doseglo feministično gibanje? To, da se ženska spreminja v moškega. Ženska dela kariero, zanemarja otroke, kar je njena prvotna naloga. In moški se spreminja v žensko – vse več je poženščenih moških, metroseksualcev, homoseksualcev.

No pa na kratko poglejmo najprej kaj feministično gibanje sploh je. Feministično gibanje ima tri vale.

Prvi del sega v sredino devetnajstega stoletja, drugi v čas ˝zažiganja˝ modrcev in v tretjem se nahajamo danes, ki se je pričel v devetdesetih letih. Ko malce pobrskamo po arhivih in pogledamo, kdo dejansko so osebe, ki so bile pionirji teh teženj, se stvari rahlo zakomplicirajo.

Elizabeth Cady Stanton je omenjena kot pionirka gibanja v ZDA. Njene težnje so se pojavile predvsem zaradi pravice do glasu. V tem času so ponekod dobili volilno pravico tudi pripadniki afroameriškega porekla, medtem, ko so to pravico ženskam še vedno zavračali.

Drugi val s pričetkom v šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je ubadal s splošno odpravo diskriminacijo žensk in spodrivanjem misli o ženski kot gospodinji, ki mora biti doma in čuvati otroke, ter kuhati. Skupina se je borila za pravice do znanja. Do takrat so bili dostopi do visokega znanja omejeni zgolj na moške, oz. velike fakultete so bile po večini men only.

Ta val je trajal nekje do osemdesetih, ki pa ga je v devetdesetih zamenjal tretji, ki je aktiven še danes. Ta je nastal predvsem kot nadaljevanje drugega vala, kot mikroekonomski odgovor, kaj je dobro in kaj ni dobro za ženski svet. Borijo se tudi proti spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu. Poleg teh glavnih vej, pa seveda obstaja še mnogo ločnic, nekatere resne, druge zgolj profitabilne… Toliko na kratko.

Pa naj se vrnem k avtoričinem pisanju.

Ali so potemtakem feministična gibanja kriva za neko tezo, da se ženske spreminjajo v moške? Ne. To, da ženske delajo kariero nima nič skupnega s feminizmom, temveč zgolj z politiko in gospodarstvom.

V dvajsetih letih devetnajstega stoletja je z to idejo pričel Philip Morris, ko je najel Bernaya, da dodeli ženskam pravico do kajenja, kar je bila pred tem ne zamišljena ideja. V tistem času so podjetja v Ameriki pričela gledati koliko dejansko profita izgubljajo, ker puščajo ženske v ˝pasivni˝ vlogi. Kmalu za tem so to miselnost razširili na vsa področja, saj so izračuni pokazali, da v primeru zaposlenih žensk, se poveča kupna moč prebivalstva. S tem pridemo do masovne potrošnje in današnjega kapitalizma.

Se pravi za to, da ženske delajo, ni krivo feministično gibanje, temveč svetovno gospodarstvo, ki je naravnano zgolj v velike dobičke posameznikov, kar je vidno tudi pri zaposlovanju otrok. Celo mlajših od 6 let. Samo feministično gibanje je zgolj odgovor na neenakopravnost v zaposlovanju in razmer na delovnem mestu in nima nič skupnega z novodobnim sužnje lastništvom.

Trditev, da se moški spreminjajo v ženske, da se poženščujejo in postajajo metroseksualci je tudi zgolj natolcevanje brez ozadja. Nekako vidim kam cilja avtorica, vendar je to zgolj (harikiram) pogled kmeta na meščana. Ravno takšne misli najdemo tudi v knjigah in publikacijah tudi slovenskih avtorjev, ko so kmetje imeli meščane za ˝poženščene˝ in ˝nemoške˝.

Tako je bilo vedno, saj življenje v mestu od posameznika ni zahtevalo nekega mačističnega odnosa. Danes to ni več premisa meščanov predvsem zaradi dostopa do informacij in dobrin, vendar v vsakem pogledu situacija ni alarmantna. Seveda pa kdor išče, ta najde…

Kar se pa tiče samih homoseksualcev, pa je potrebno pogledati že Stari Rim, Atene ali celotno Antiko, pa vidimo, da smo še daleč od nečesa podobnega temu…

Drugi del se naslanja na oglaševanje in seks.

Recimo – reklama za Tuš, ki jo vidimo na vsakem koraku. Kako prisrčno. Nina Osenar sedi na WC -školjki in na nogah ji bingljajo ali kako se reče spodnje hlačke. Tako prisrčna punca. To je naredila samo zato, da bo razveselila vse svoje fene, ki bodo ob misli nanjo masturbirali.

Ženska kot objekt poželenja je simbol. Simbol spolnosti, predvsem pa plodnosti. V Vzhodni kulturi, kjer je pogled na vse skupaj dokaj drugačen, lahko že v starih zapisih Kamasutre ali kipcev, ki vsebujejo zgolj prevelike spolne organe, vidimo, da to ni novodobna ideja. Format je sicer drugačen, a vsebina ostaja enaka. Venus Gentrix – rimska boginja lepote in ljubezni sramežljivo skriva svoje spolovilo in se dotika svojega telesa. Ta kipec je bil v svojih časih izredno razširjena podoba tudi v obliki fresk. Prodajanje ideologije skozi spolnost ni nič novega, kot rečeno, spreminja se format in sama filozofija smisla, ki je danes pač usmerjena v denar. Ali ˝feni˝ Nine ob pogledu na njo masturbirajo ni vprašanje, prav tako kot tudi ne, ali so masturbirali na Afroditino podobo. Verjetno je odgovor pritrdilen v obeh primerih. Ljudje masturbirajo tudi na živali…

V nadaljevanju avtorica razmišlja:

A se vi zavedate, ljudje moji, da so te reklame ZA VSE – tudi za otroke in za ženske in za starejše od šestdeset let! Kakšno sporočilo daje taka reklama? Da je tako lepo in oh in sploh biti Nina Osenar, ki kaže spodnje hlačke. Da je to v redu.

Da, res je. Vsi gledajo ta oglas. In zopet prav tako kot so gledali Afrodito, katera se je gola sprehajala ob njenem poganskem prazniku. Daljni in bližnji vzhod svoje otroke celo uči zadovoljiti svojega partnerja in spolnost prakticirajo celo v njihovi navzočnosti, oziroma namerno kot del izobrazbe za življenje. Spolnost ni nekaj, česar bi se sramovali ali bali, je del naših življenj in je ena redkih užitkov, ki smo jih deležni. Seveda pa je za uživanje v njej dobro imeti odprt duh, saj v nasprotnem primeru lahko postanemo zavrti ali kot ženska, frigidni. To pa ne koristi nikomur. Sporno je kvečjemu to, da se kaže neizvirnost oglaševalskih agencij in še vedno uporabljajo Sex Sells način prodaje… Ampak to je druga debata…

Avtorica se dotakne oddaje BB in pravi:

Kaj nas uči BB?

- da je kul govoriti nepravilno slovensko, preklinjati in maličiti slovenščino,

- da je seks nekaj, kar se lahko gleda od zunaj, ne pa nekaj popolnoma intimnega in človeku nedotakljivega, vsekakor – skritega pred nepovabljenimi očmi – občutek varnosti se podre.

- da je fajn biti tri mesece zaprt v neki hiši in se afnati pred celotno slovensko javnostjo, zato, da boš potem na tak način zaslužil glavno nagrado – ne s poštenim delom, temveč z afnarijo.

- da je vse, kar je pomembno videz, ne pa resnične vrednote človeka.

Big Brother ne uči nikogar nič, saj ni izobraževalna oddaja. Je oddaja namenjena ˝splošni˝ populaciji, katera nima nekih ˝višjih˝ tendenc in smisla, temveč zapolnjuje čas zgolj za to da mine. To, da je lažje reševati probleme drugih kot svoje, je poanta s katero to dosežemo. Ljudje ˝praznih˝ življenj raje živijo življenja drugih kot lastna.

BB ne uči, da je kul maličiti slovenski jezik, temveč samo prikazuje dejansko stanje duha te populacije in je ogledalo današnje družbe. V kolikor ima posameznik razvit čut z estetiko, lasten kritičen pogled ipd…, ga ne moremo ˝pokvariti˝. Če pa je oseba že v samem startu nepoučena, pa je problem staršev in okolice…

Seks in varnost… Sam pojem družine kot osnovne celice ni naravna ureditev, temveč je posledica državotvornega organa starega približno 5000-6000 let. Je zgolj vcepljena morala. Evolucijsko se seveda zadeva razrešuje na pravilen način in ta manipulacija počasi izgublja na vrednosti. Spolnost je reprodukcijska funkcija iz katere posamezniki ustvarjamo lastne poglede. Kakšen občutek varnosti se tu podre mi ni jasno, saj varnost in spolnost nimata nikakršne skupne točke, razen pri posameznikovem pogledu na situacijo.

Kaj so resnične vrednote človeka, pa je totalno nesmiselno razglabljati na nestrokoven način…

In še zaključek -

Zakaj se nam vendar zdi to nekaj normalnega? Zakaj se nam to zdi luštkano? Imamo možgane že čisto skisane? Ali pri nas ne obstaja Ministrstvo za šolstvo ali kdo, ki mora vendar presoditi, kaj je za nekega šolarja, ki gre mimo take reklame v šolo v redu? Ali… kdo to presoja? Anybody there? Kako daleč nas boste še ponižali?

Vse skupaj se nam zdi ˝normalno˝, ker to pač je. Ker je naravno. Tako kot so kurac in pička naravna pojma in ne zgolj moralno določen objekt. Zakaj je Nina ˝luštkana˝? Ker zna uporabljati obrazno mimiko in z njo zna ustvarjati občutke, se pravi zapeljevati. Ker Ima sposobnost ustvarjanja občutka inteligence na ˝spolnem˝ področju in to jo popelje iz povprečja neizraznih vsakdanjih obrazov. Ker je samozavestna v svojem nastopu, ipd… Ne pri nas ne obstaja Ministrstvo za zgrešene moralne poglede, prav tako kot ne obstaja ministrstvo proti grdim ljudem. Včasih smo deklice gledali skrivoma, danes jih gledamo malce bolj javno. S tem ni nič narobe, dokler mimoidoči šolarček ima dokaj pravilno usmerjene pojme, ki pa se jih morajo najprej zavedati starši. In menim, da je že davno minil čas, da nam ˝cerkveni˝ pogledi usmerjajo misli in da je prav, da sami odločamo o tem, kaj je komu prioriteta. Kar pa posameznik ustvari, pa je drug problem.

Vsak posameznik je ponižan kolikor dopusti (seveda govorim v odnosih moški ženska in ne ponižanja, ki jih povzročajo skupine ali države). Prav tako kot nekateri moški ponižujejo svoje ženske, tako nekatere ženske ponižujejo svoje moške. Ženska, ki se zaveda svojih potencialov se ne pusti ponižati, prav tako tudi moški. Kaj pa ponižanje je je oseben pogled na situacijo.

Za nekoga je ponižanje zavrnitev njegove želje, za drugega udarec. A oba imata v današnjem svetu izbiro in se le tega lahko izogneta, če si seveda tega sploh želita. Mnogim ženskam ugaja biti spolni ˝objekt˝ oziroma, da so zaželjene in sam v tem ne vidim problema. Seveda dokler stvar ne ostane zgolj pri tem. V kolikor pa ženska ne želi biti predmet poželjenja, pa je z njo nekaj narobe. Ali ni dovolj samozavestna in si ni všeč ali pa je tako vzgojena, v vsakem primeru bo za njo življenje težje. Prav tako moški. Bodimo seksi in naj uporabim Jonasove besede – Fukat Nagi… Ampak dokler se bomo obnašali kot v cerkvi, se bomo skrivali in nikoli ne bomo doživeli tistega, o čemer govori Kamasutra. Ampak nekateri mislijo, da je Vzhodna miselnost zgrešena. In takšni se bodo zgražali nad vsem in vsakomur, ki je drugačen od njih.

 • Share/Bookmark

16 odgovorov na “Poniževanje žensk ni hec – z drugega vzornega kota II”

 1. 1 roxa
  14:16 - 12.09.2007

  agri :cool:

  končno si na ene vrgel žarek “razsvetljave” ;)

 2. 2 pika
  15:09 - 12.09.2007

  prizadel si me kot žensko s svojim flancanjem o feminizmu :-) Me smo nabiralke, beri potrošnice že od praČLOVEKa in tistih jam vred in slava tistemu, ki je izumil plastiko in minus na TRRju…, in da si lahko enga prižgem (btw- a so kratene feministične pravice z novim antikadilskim zakonom?) grem takoj v TUŠ zapravljat! ne, ne tja, ker ima ta bi** večje joške kot jaz :-(

 3. 3 NeMirna NeMirna
  17:08 - 12.09.2007

  Hm … analitično, ni kaj. Pa vendar tu in tam radikalno. Moti pa me ena stvar človek – lahko je točno to tvoj namen. Namreč iz teksta sem na nekaj točkah dobila občutek, da ni poanta v tvojem pogledu na ‘topic’ ampak gre zgolj za kontro avtorici. Osebno menim, da, v kolikor drži to drugo, ne pride do izraza tvoj pravi potencial.

  No, sem hotela odreagirati na “V kolikor pa ženska ne želi biti predmet poželjenja, pa je z njo nekaj narobe. “. Bom, v samostojnem prispevku [dolgi komentarji mi ne gredo]

 4. 4 nada
  18:56 - 12.09.2007

  Tudi jaz sem dobila občutek, da si nevrotično zmetal v lonec svoje komplekse in ustvaril “enolončnico” ha,ha in sedaj se ne moreš odločit ali jo boš postregel z leseno, železno ali plastično žlico?! Jaz tudi trdim, da ni vse samo seks…..je pa pomemben…toda ne toliko, da intima izgubi prvinsko domovanje v prostoru. Vsekakor je golo telo naravno, kot je naravna tudi menstruacija in porod, kakanje in lulanje.Me čudi, da je toliko zabitih cepcev, ki morajo pisat o tem, snemat reklame,slikat plakate,delat oddaje in pisat v revije. Moški in Ženska se skozi skupno življenje,razmnožujeta,dopolnjujeta,ustvarjata in končno starata.To je ljubezen.Za začetek preberi življenjepis Marije Terezije njen doprinos k izobraževanju, vizavi tvoji miselnosti.

 5. 5 Človek Človek
  11:37 - 13.09.2007

  @Pika, eh joške so itak samo skupek maščobe :lol:

  @Nemirna… Spravila si me še enkrat brati kar sem pisal, kar pa ni najbolj prijetno opravilo predvsem zaradi dolžine :D NE resno, ne vem, mogoče res nekje nasedem besedam in ne povem tistega kar mislim, vendar tukaj ne gre za avtorico, temveč za izrečeno. Zaradi tega niti nisem želel uporabljati njenega imena, ker mi ni pomembno, kdo je pisal, temveč kaj, oz. kaj želi povedati, poudariti… O ostalem ti bom poizkušal odgovoriti na tvojem blogu, kjer si napisala tisto temo… Tukaj naj mogoče samo omenim, da moje bistvo ni poveličevanje spolnosti, temveč sprejemanje le te v celotni obliki, z njeno ˝nehigieničnostjo˝ in raznolikostjo, brez obsojana posameznika v njegovi deviaciji… Besede pa so mogoče res nekje uporabljene premočno, ampak to je posledica neukosti, ker pozablam, da tisti, ki bere, ne deli mojega mišljenja in si lahko sklop le teh interpretira po svoje…

  @Nada, nekje si me postavila v predal s tistimi, katerih mnenje ne glede na njihovo vsebno ne bo všeč. Nekako sem vesel tega, saj to pomeni, da lahko pričakujem kritiko, ki me bo usmerila še v kakšno drugo smer primerjave. Vendar tu ne gre za nikakršne komplekse, vsaj ne lastne.

  Sam razmnoževanje ali spolnost močno ločim od ljubezni. Ker obstaja mnogo različnih nivojev ali oblik ljubezni, predvsem pa ker, lahko obstaja izredno močna ljubezen brez spolnosti. Prav tako kot je lahko dober seks brez ljubezni. Ljubezen je zame višje čustvo. Če bi te dva dejavnika združeval, potem bi avtomatično izključil partnerstvo, kjer seksa ni, zaradi različnih razlogov pač. Se pravi moje mišljenje je, lahko imamo ljubezen, kjer spolnost ni popolna, lahko pa imamo ljubezen, ki je izpopolnjena tudi s popolnim spolnim ujemanjem, vendar potemtakem lahko imamo tudi gradove v oblakih. Moja miselnost izvira iz dejstva, da je v odnosih pač potrebno marsikaj ˝žrtvovati˝ za višji in mogočnejši cilj… Glede Marije Terezije, bi te pa prosil, v kolikor si pri volji in se ti moje pisanje ne gnusi do te mere, da mi poveš vsaj eno misel iz njenega življenjepisa. To te prosim predvsem zaradi tega, ker če jo postavim na ˝polico˝ – preberi – bo to trajaloi najmanj še 10 let, ker je ta polica zasedana že kar nekaj časa… Razen seveda če me nekaj ne preseneti, potem kakšno stvar vzamem preko vrste… Žal smo časovno omejeni…

  LP d.

 6. 6 NeMirna NeMirna
  11:48 - 13.09.2007

  človek, hvala za pojasnilo, pa vendar … Dajanin blog je oseben, tudi stil pisanja zelo –> ’seciranje’ njenega zapisa na tak podroben način, kot si storil sam, neizogibno vodi v seciranje nje. Tega ne zagovarjam … poberi ideje, pusti osebo. [Ja, nisi je omenjal, a je nezgrešljivo]

 7. 7 Človek Človek
  12:16 - 13.09.2007

  Dajanin blog oseben? Njen stil pisanja tudi? To se ne bi strinjal… Poglej si še enkrat citat o BBju… To ni čisto nič podobno osebni vpetenost – Kaj NAS uči BB…. Ta način pisanja je ˝tutorialen˝, ker se poznavalsko obrača na temo brez osebne vpetenosti. Osebno bi bilo – Kaj sem se naučila od BBja ;) … Na ta način sem se vtaknil že v marsikoga, med drugim tudi Zlobe (Je politična neopredeljenost res šibkost posameznika?), Hada (pozabil kaj že, se mi ne da iskat), Fetalija (Je ljubezen utopija, ki se jo kupuje za denar?), včasih se vtaknem tudi v klasične medije kot so Finance (Časnik Finace odpira Univerzo kave?) pač kogar koli… Ni selektivno, pač pa impulzivno. Kadar preberem kakšen tak post, nehote razmišljam o povedanem, in ker mi pisanje dolgih komentarjev, tako kot tebi, ni najljubše, stvari pač po svoje interpretiram na blogu. Kot pravim, ne glede na avtorja… Dajano kot osebo sem pa seciral v eni temi, zaradi tega sem se tudi opravičil… Ker tisto res ni bilo prav…

 8. 8 nada
  08:55 - 14.09.2007

  Oprosti, jaz ne polemiziram z ljudmi, jaz občasno napišem svoje mnenje ko preberem kakšen vpadljiv zapis in zato sem tukaj čutila potrebo da komentiram. Si pa posebnež, ko seciraš ljubezen in človeški odnos do ljubezni..vstopaš v vesolje in kolikor živih bitij stopica po prostoru, toliko pristopov,potreb,mišljenj je o ljubezni….zato tvoja teorija ne vzdrži…berem tvoje prispevke in tvoje odgovore na komentarje in ugotavljam , da je tvoja strategija na zmesti nasprotnika z širitvijo argumentov….ampak, jaz nimam toliko časa hi,hi Lp

 9. 9 Človek Človek
  11:25 - 14.09.2007

  Nada škoda da nimaš tolio časa… lp

 10. 10 Dinozaver
  11:27 - 19.09.2007

  Najbrž misliš Candi Staton, ki nima nobene zveze z omenjeno gospo. Tudi imena nima po njej.

 11. 11 Človek Človek
  17:15 - 19.09.2007

  Dinozaver, očitna dezinformacija iz recimo ˝zaupnega vira˝… Preverjeno in popravljeno… Hvala za opozorilo…

 12. 12 Toscana
  14:07 - 27.02.2011

  Meni osebno se je Dajanino razglabljanje zdelo nekam svetohlinsko in vzvišeno z očitno hollier-than-thou naravnanostjo, obenem pa je mešala jabolka in hruške, kar kaže na njeno površno poznavanje feminizma zgolj na podlagi predsodkov, ki so pretirano patriarhalni. Tvoj prispevek je bil na prvi pogled dobro argumentiran in v stilu “nije žvaka za seljaka”, vendar pa se mi zdi, da morda podcenjuješ vpliv raznih reality kretenizmov a la BB na družbo v globalu, ki imajo hočeš-nočeš izobraževalno funkcijo, čeprav tehnično niso v tej kategoriji. So pa vsekakor ogledalo naše družbe.

 13. 13 Vanja
  15:38 - 27.02.2011

  Nektareim ženskam ugaja biti spolni objekt? Oziroma spolni objekt je enako počutiti se zaželjenne? To sta dva povsem drugačna pojma. Spolni objekt se pač ne počuti zaželjenega, ker če je človek objektiviziran, pač ni zaželjen, temveč je na nivoju objekta, to je nekaj kar uporabiš in zavržeš. Kapiš? In flancati, da to stanje biti objekt lahko nekomu ugaja je abotno. Še več. govoriti, da se samozavest ženske prepozna po tem, da je willing player as a sexual object-……ta teza, navkljub temu, da se zelo trudiš z učenim in pametnim jezikom, izpade smešna, butasta in runkeljsko populistična. Dajana v moški podobi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !