Je politična neopredeljenost res šibkost posameznika?

K tem razmišljanju me je usmerila Zloba, ki pravi, da je politična neopredeljenost šibkost posameznika.Sam sem neopredeljen. Zaradi šibkosti? Ne vem. Bom poizkušal malce razmisliti…

Opazovanje dogodkov in dejansko stanje, ne samo pri nas, temveč po celem svetu, ve, me je pripeljalo do mnenja, da je vse skupaj farsa, ki že kar nekaj časa diši bolj po tragikomediji.

Imam občutek, da je v času kapitalizma politika samo še slaba igra, ki presega vse meje dobrega okusa. Da so časi politične ˝moči˝ samo še spomin. Kot vidim, nam danes ˝usodo˝ krojijo posamezniki ali korporacije, ki si to lahko privoščijo. Politiki me spominjajo na marionete v njihovih rokah.

Kot drugo se mi pojavlja vprašanje smisla ˝državne˝ politike znotraj evropske unije. Očitno so poglavitna vprašanja in navodila usmerjena od tam, naši državniki pa jih samo preusmerjajo na pokrajinsko in občinsko raven. Tudi če se ne strinjajo s kakšnim ˝ukazom˝ od zgoraj, so lahko samo tako kot mi, užaljeni, jezni in razočarani.

Zdi se mi, da se tega zavedajo tudi sami. Nihče ne more več ˝spreminjati sveta˝ od spodaj, čeprav si tega ne želimo priznati.

Žal je to moj občutek oz. moj pogled na današnje stanje v politiki, ki se ga ne morem znebiti.

No, pa naj se dotaknem še aktualnih dogodkov, znotraj Slovenije. Glede na to, da nimam dostop do vseh informacij, ki bi jih želel, si lahko samo zamišljam, kaj se sprejema v ozadju predsedniških volitev. Kaj se v naši državi dejansko dogaja, ko nam mediji mečejo v oči pesek ˝pomembnosti˝ našega odločanja. To bomo videli kasneje, ko se bomo znašli v situaciji, ki nas bo ˝presenetila˝. Sam bom sicer težko presenečen, saj pričakujem najslabše, čeprav upam na najboljše. Vendar posameznik ˝globalno˝ gledano je zgolj orodje za doseganje ciljev tistih, ki ga v tistem trenutku slučajno potrebujejo. Potem je zgolj še številka.

In Slovenske predsedniške volitve? Za kaj tukaj sploh gre? Sam ne razumem, kako se ljudje dejansko počutijo pomembne, čeprav mi ˝showbiznis˝ niti ni toliko tuj. Stojijo v vrstah, da bi podpisovali neke papirje, o katerih vedo bolj malo, ampak se počutijo ˝poklicane˝ za to dejanje…

Ali imam samo jaz občutek, ali pa je ta nočna mora, ki jo gledamo, prekleto podobna BAR-u, Big Brother-ju ali pa katerem drugem resničnostnem šovu?

Na ta račun se okoriščajo seveda tudi mediji. Vsak na svoj način želijo dobiti občinstvo. Kot recimo Finance s svojo ˝anketo˝, za katero ne dvomim, da bo marsikomu ˝pripomogla˝ k odločitvi.

A kaj ta anketa dejansko je?

Nekako se ne morem znebiti občutka, da gre za neko zavajanje. Vprašanje se seveda postavi ali so to naredili namerno ali ne.

Če ni namerno, zakaj je potem do tega prišlo? Čemu lahko pripišemo takšna dejanja?

Pri nekaterih vprašanjih sem dobil občutek, da je narejena na principu ˝sovjetske propagandne indoktrine˝ iz prejšnjega stoletja. Recimo ta primer:

17. Ali podpirate pravico do splava?

18. Ali naj bo splav samoplačniški?

Na kaj ciljam? Kako naj se nekdo odloči o tem ali bo splav samoplačniški, če je proti splavu?

Bolj očiten primer bi seveda bil:

Vprašanje (harikiram): Kolikokrat nakupujete v najboljši slovenski trgovini Najboljši prijatelj?

Če odgovorimo nikoli ali 100 krat, niti ni pomembno, gre za samo trditev, ki se skriva v samem vprašanju in jo po ˝defaultu˝ sprejmemo, ko želimo na vprašanje odgovoriti. Se pravi se strinjamo s tem, da je Najboljši prijatelj najboljša slovenska trgovina…

Na občutek zavajanja me napeljuje tudi naslednje:

Poizkusimo odgovoriti na vsa vprašanja z odgovorom – ˝Ne želim odgovoriti˝…

Kakšen je rezultat? Verodostojno, mar ne? No ja lahko tudi, ker se v tem primeru izkaže, da je Peterle najboljši diplomat, ki se ˝kritičnim˝ vprašanjem pametno izogne… Odgovori nam s komentarjem, katerega mi kot odgovarjajoči na vprašanja nimamo oz. za njih ne moremo vedeti.

Ob tem se sprašujem, ali s Sloveniji dejansko nimamo službe (državne ali nedržavne), ki bi skrbela, da se takšne stvari ne dogajajo? Kdo skrbi za dejansko resničnost podatkov? Ali je to komu sploh še pomembno?

Vsak ima svoj lasten pogled na stvari. Tako je tudi prav. Pri vsej tej parodiji, če sem odkrit me še najbolj motijo ˝mlajši˝ kandidati, saj ustvarjajo neko nerealno sliko in še bolj ˝skrunijo˝ sam pomen Predsednika neke države. Ne glede na to, da je pač to bolj PR funkcija. Vendar če že imamo to funkcijo, potem sam razmišljam, da jo jemljimo resno, kot je pač potrebno jemati vsako delo posebej. Obstaja še veliko več meni nepomembnih funkcij, iz katerih se ne norčujemo.

Ne vem, kaj hodi po glavi 20 letnemu fantu ali 30 letniku, vendar z mojega balkona se mi zdi njihovo početje skrajno neresno. Ali si ne znajo predstavljati, kakšno škodo bi njihova izvolitev povzročila državi? Ali mislijo, da bi jih kdo na svetu jemal resno? To seveda govorim pod pretvezo, da mislita resno. V kolikor pa te volitve izkoriščata za kakšne druge namene, pa je še bolj žalostno, saj njuno početje še bolj diskreditira funkcijo in pomen predstavnika neke države…

No, to so moji razlogi, zakaj sem raje ˝politično neopredeljen˝ in zakaj svoj čas posvečam drugim stvarem, v katerih vidim smisel za vlaganje energije…

Ali sem zaradi šibak? Ali to pomeni, da nisem ˝ pravi˝ državljan? Ali to pomeni, da sem nedorasel, oz. nezrel?

Ne vem. Mogoče. Mogoče bi se moral malce bolj aktivirati, vendar kot rečeno, če bi se spravil raziskovati kaj in kako, potem bi moral postati profesionalec, ker površno opazovanje in spremljanje nečesa mi ni pisano na kožo. Naj se kamenjanje prične…

 • Share/Bookmark

6 odgovorov na “Je politična neopredeljenost res šibkost posameznika?”

 1. 1 zloba zloba
  15:28 - 21.08.2007

  naj prvi vrže kamen ta, ki je brez krivde … in tisto anketo bi tudi preskočila, če dovoliš, ker je bila mišljena kot joke in je ne gre jemati resno)

  kar se kandidatur mlajših ljudi tiče? hej, zakaj pa ne? in o kakšni škodi govoriš? je res ‘škoda’ mladega človeka po defoltu večja od one, ki jo lahko povzroči nekdo z izkušnjami? in obratno – so res izkušnje tisto, kar je nujno za dobrega predsednika? če gre za politične izkušnje – močno dvomim.

  sama verjamem v osebo (oh, naiven otrok, vem) … in ta je tista, ki me prepriča ali pa ne. žali boga je tako … da vsi mladi in ‘neodvisni’ kandidati skupaj ne bodo nabrali dovolj glasov, da bi bili opazni. preveč jih je. in glasovi se bodo razpršili. na njihovo kandidaturo torej gledam predvsem kot na možnost izpostavljanja tem, o katerih se sicer molči.

  pečaričevo si težko predstavljam v vlogi predsednice (naj se kamnenjanje začne) … definitivno pa jo cenim zaradi tabu tem, ki jih s svojo kandidaturo odpira … in upam, ruši. najino ‘modrovanje’ … na nek način to porjuje.

 2. 2 packon packon
  16:13 - 21.08.2007

  Ne moreš biti politično neopredeljen, saj je že taka izbira sama po sebi tvoja osebna politika…bolj točno bi bilo, da si neopredeljen do drugih politik, predvsem oblastniških in strankarskih!

 3. 3 Človek Človek
  20:59 - 21.08.2007

  @Zloba, verjamem, da je bila zate tista anketa šala, vendar za marsikoga drugega pa mogoče niti ne, saj veš, moč medijev…

  o kakšni škodi govorim, ko mislim na mlade kandidate? kot prvo točno to, kar si rekla, izkušnje. Ja škoda, ki je narejena iz nevednosti ali neizkušenosti je ponavadi večja kot tista, kot tista ki je narejena namerno, saj tista, ki je namerna, ni nikoli zrasla in dozorela na polju enega posameznika, vsaj v visokih krogih politike in poslovnega sveta je tako. In tista, ki je namerna je že predvidela posledice, vsaj v večji meri. Izkušnje prinesejo marsikaj, od umirjenosti, do ˝brzdanja˝ v kritičnih situacijah, ter seveda zavedanja odgovornosti. Si predstavljaš obisk 20 letnega slovenskega predsednika pri recimo Putinu, kjer naj bi govorila o možnosti napada neke državo v Afriki? In Putin seveda ne bi vedel, kdo pride in se pojavi 20letnik? Po moje napade Slovenijo. Kar se pa tiče odpiranja nekih tem ipd., kdo pa jih posluša? Koliko teže imajo njihove besede? Na takšne in razne probleme opozarjajo bolj ˝kompetentne˝ inštance, kot je nekdo, ki pozna Harry Potterja…

  Ne razumi me napak, proti posamezniku osebno nimam nič, saj ga ne poznam, ampak vsaka stvar zahteva svoj čas.

  Pa ne samo mladi. Letos imamo celo znanstvenike, ki se gredo karateiste… Ali ni vse skupaj že čez mejo bizarnosti? Tudi Pečarovičeva spada v podobno kategorijo…

  Opozarjanja na krivice, ki se dogajajo po svetu je dovolj. Tudi borcev se ne manjka. A žal manjak volje ali smisla odpravljanja teh težav.

  Pošteno mi povej, se je kdo od teh dotaknil kakšne nove teme,kakšnega novega problema? Ali misliš, da je primerno za predsednika (čigar osnovna funkcija v RS je bolj kot ne PR države), da je uporen mišljenju naroda, ki je izvolil tudi vlado?

  Ti posamezniki, ki so prišli kandidirati in opozarjati na napake in probleme, bi lahko svoj čas, svojo voljo in energijo usmerili v enako smer in mogoče ustanovili stranko, ki bi se lahko ukvarjala s temi vprašanji in se borila za vse te ideje, ki so jim skupne. In ne, da se pojavljajo kot individualisti in delajo škodo ugledu funkcije, za katero se ˝danes bore˝. Zato bo funkcija predsednika v SLO za vedno ostala zgolj PR funkcija… Ker vsak misli, da je lahko najvišji predstavnik svoje države….

  @Packon, ne vem če to najbolj drži, saj izraz osebna politika ne obstaja, vsaj pri nas ne in takšna izpeljanka ni smiselna. Pomen pojma politika je – Politika je odločanje o najpomembnejših zadevah države ali kake druge organizacije…. Glede na to, da sem bolj kot ne pripadnik Machiavellijevih del in miselnosti, se od tega distanciram, kot opisano že v postu, politika je v ˝kapitalizmu˝ (vsaj v takšnem smislu, kot se ga izvaja) izgubila smisel in veljavo, saj je primorana delovati v interesu denarja. Politika sam ni več v službi človeka, žal. Dokler bo tako, ni ne možnosti izbire in ne variacij…

 4. 4 darko
  00:11 - 22.08.2007

  Hm, Človek, ne vem kje naj začnem. Tu se ti oglaša(m) “sam kandidat za predsednika države” – tisti “kamenjani, premlad… Ko smo se začeli pogovarjati o tej ideji (kandidatura) sem bil tudi sam mnenja podobnega tvojemu a sem po dveh mesecih temeljitih analiz ugotovil, da sploh ni problema v letih…poglej si malo kandidate iz preteklosti, predsednike držav v sedanjosti, druge mlade na top pozicijah – sem mislil, da sem premlad ja, za nameček dobim pa še “kajlo” kako to da govorim, da sem mlad, saj sem že čez 30 (32)… Je pa res, v Sloveniji je mladost hendikep. V tujini je prednost. Sem tudi sam že iskusil. Mladost, svežina, dinamika… STEREOTIP PREDSEDNIKA – star, oče naroda, na višku politične kariere in velikokrat življensjkih moči – a je to pozitivno? In zakaj ne bi bilo drugače?

  Kaj pa lahko ogrozi grozno državo, ki ti sploh ni pri srcu in ti je pobrala že vso upanje v boljše čase? Sigurno ne mlad kandidat, ki želi, da se po 20 letih istega sranja in vedno vnovič natepavanja problematike hrvaške meje še enkrat več odkotalijo predsedniška soočenja brez konkretnih tem. Dovolj mi je tudi lajanja v luno, ker mojih dobrih idej ne objavijo zaradi neparlamentarnosti in ker jih raje kasneje ukradejo in nekaj na pol ali pa v celoti “ONI” izpeljejo – vse samo za rating… Strinjava se pa z nečem, tudi z drugimi polit-blogerji – močnejša vloga države! Zagovarjam močno vlogo države na področju javnih storitev – zdravstvo, šolstvo, sociala. In sem proti privatizaciji z javnim denarjem – jaka mu… SLOVENIJA ODLOČI SE Odloči se v katero smer razvoja gremo in v kak tip države in “servisa ljudstvu” bomo spremenili deželo Kranjsko. Ni mi vseeno. In ne, nisem padel na glavo. Vem, kaj je realno doseči. Moja zmaga bo, če bodo ljudje začeli razmišljati. Če bodo moje teme krojile soočenja. Če se bo, kdorkoli že bo, bodoči predsednik že zdaj zjasnil, kako vidi Slovenijo in kvaliteto življenja in okolja v prihodnosti. Proračun je denar od ljudi. Vladi je zaupano, da ga troši za ustavrjanje boljših pogojev za življneje in delo svojih državljanov in ne za grenit jim vsakdan. Slovenija odloči se – za Patrie namesto brezplačnih vrtcev? Za služenje interesom tujega kapitala? Za stiskanje raje do zadnjega fičnika? NE! Marsikaj se imamo za odločiti avedno znova se najde kaka fajn začinjena zgodba, ki ljudi odmakne od razmišljanja o njihovem položaju – Strojanovi, Domobranci-Partizanci, Nerešene afere, Hrvaška meja, Sova…- le kaj, Človek moj, se dogaja v ozadju? Morda je res najboljše, da damo mladi roke v zrak in ne zapravljamo mladosti za boj z mlini na veter, saj je rulanje sveta njihova domena in so ravno prav izkušeno pokvarjeni, pa so si itak že dovolj vzeli…ja, logika gostilniškega omizja je tudi v moji vasici žal takšna…

  Pa brez skrbi, spoštujem drugačna mnenja. A se trudim odkrivati druge plati iste zgodbe…NE SE VDAT!

  No, da ne bova preveč resna ta najina debata, te povabim h komentarju morebitnega slogana:

  Vremena bodo s Krajncem se zjasnila :)

  Čeprav vem, da nisi navdušen nad mojo kandidaturo, mi ni žal, da sem se oglasil na tvojem blogu, prebral tvoje razmišljanje in napisal “roman”. Tudi si ne delam utvar, da sem s tem pridobil tvojo naklonjenost… Vesel sem, da sem se lotil bloganja, saj vidim, da še obstaja kritično razmišljanje o družbi, podobno mojemu. Le še kak žarek upanja moramo najti…

  Lep pozdrav, D.Krajnc

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !