Moderne bolezni in zdravstvo v Sloveniji

Vsi vidimo, da se čas okoli nas spreminja in vedno več je bolezni, ki so povezane z mišicami in kostmi v povezavi s sedenjem. Sam to izkušam na lastni koži… Pred časom sem začel čutiti bolečine v zgornjem delu hrbta, v ramenskem sklopu, vendar sem mislil, da bo reden trening in razgibavanje pomagalo in bo zadeva izginila… Še celo fitnes sem si doma postavil, da se ne obremenjujem še z delavniki le teh…

Tako je čas mineval, vendar mi je vedno manj časa ostajalo za telovadbo, saj moj ˝delavnik˝ ni več dolg 8-9 ur, temveč danes presedim že kar 15 ur za to mašino. Pač delo je tudi hobi in seveda, ker sem se oddaljil od TVja, vse zadeve poiščem tukaj… Redno hodim v hribe, ko mi čas in vreme dopuščata. Pravzaprav bolj v gore… No in tako sem imel nekaj časa mir pred bolečino, vendar zadeva ni izginila, samo otopel sem na bolečino. Zato sem zadnjič pri telovadbi opazil, da sem ˝trd˝ in da bo to potrebno odpraviti…

Ker imam prijateljico, ki se ukvarja s holistično medicino, sem se obrnil najprej na njo, ki me je pregledala… Bila je vsa zaprepadena, ker pravi, da se mi je zaradi slabe prekrvavitve nabralo cel kup ˝svinjarije˝, ne vem točno kaj to pomeni v njihovem žargonu, in da me čaka dolgotrajna in mukotrpna terapija? Terapija? Pa saj je potrebno samo malo zmasirati, sem si mislil…

Želela je takoj pričeti z masažo, vendar sem ji rekel, da bi rad počakal, glede na njeno reakcijo in bom najprej odšel k zdravniku, ker me zanima, kaj mi bodo povedali.

O čakanju ipd. ne bom govoril, saj sem sam kriv, ker se nisem odločil za dodatno zavarovanje proti čakalnim vrstam (ker sem bil zaprepaden ob sami zamisli, da se tudi pri nas zdravstvo kastira).

Ko sem prišel na vrsto, me je osebna zdravnica pregledala, ugotovila neke vrste vnetje, slabo prekrvavitev v rokah ipd… No da se ne bo kdo preveč ustrašil, stvar ni alarmantna, ampak rad imam svoje telo in rad ga imam ˝pod kontrolo˝.

Vprašal sem jo, kaj je za storiti, mi je dejala, da bom dobival neke blokade. Ko sem jo vprašala če je to neke vrste anastetik, ki je povezan z morfijem, se mi je samo nasmejala, zavrnila me ni. Nato bi moral hoditi na fizioterapijo, in jesti neke tablete. Ko sem jo vprašal, koliko časa bo vse skupaj trajalo, ta proces in koliko bom zmožen delati dalje, je rekla, da včasih zna trajati tudi mesece…

Mesece? Pa kaj sem upokojen? Od kod meni meseci časa, da lahko hodim okoli otopel in zadet, jo vprašam? Potem mi reče, da je to žal njihova edina možnost, da pa mi ona predlaga (je bila včasih moja soseda, zato sva v dobrem odnosu), kakšnega kiropraktika ali masažo… Sem rekel, da sem se z maserko pogovarjal in da to opcijo vem, povprašala sem še kako to reši kiropraktik? Je rekla po domače, nalomi te ko osla, da si tri do štiri dni ves moder, potem to ponoviš čez približno en mesec in stvar je ocvrta. Vendar po ˝terapiji˝bom moral ležati najmanj dva dni… Se zahvalim za informacije in odidem nazaj k prijateljici.

To je bilo prejšnji teden, padel je prvi ˝tretma˝, bolelo me je kot merjasca, ampak nič zato, bolečina mi ni tuja. Dala mi je še Hepa gel, za mišice in kupiti sem moral Nexcare – hot cold pack… Danes sem bil drugič. Seveda zopet boli ko sam satan.

Zakaj to pišem? Potem, sem jo vprašal, koliko bi to mene stalo, če ne bi bila prijateljica ipd., sem mislil, da me bo kap. Ena masaža stane med 50-70EUR, zadevo je potrebno ponoviti 10krat in seveda poleg sodi tudi obvezna savna, za pripravo mišice na ˝obdelovajnje˝… Se pravi cena je od 600-800 EUR.

Seveda sem vzel v roke telefon, neumen kot sem in sem poklical zavarovalnico (pod pretvezo, da moram to dejansko plačati) in kakšna je možnost, da bi to krili oni. Povedal sem jim tudi, kaj mi je rekel zdravnik.

No ja odgovor sem že vedel ampak žleht sem vseeno lahko J

Zanima me, kdaj bomo v Sloveniji s pričeli zavedati, da je to težava, ki bo pestila naslednjo generacijo vedno bolj in bolj in da medicina ne more pomagati? Kdaj bodo zaposleni pričeli prejemati dodatke zaradi rizičnega dela, ki to sigurno je, saj sem po pogovoru z obema ˝zdravilcema˝, dobil informacijo, da obstajajo veliko hujši problemi, kot sem sam (ki dejansko sploh nisem hud primer, baje… zakaj pa sta mi hoteli potem obe pomagati? :lol :) . Ne vem razmišljam in sprašujem, ali kdo ve, ali se pri nas v to smer sploh razmišlja ali ne, in ali bomo svoje zaposlene raje polnili s tabletami in drugimi opijati od njih pa pričakovali 150%? Ne vem če je rešitev v tem.

Kam gremo?

 • Share/Bookmark

4 odgovorov na “Moderne bolezni in zdravstvo v Sloveniji”

 1. 1 drmagnum drmagnum
  22:43 - 19.04.2007

  Glede na moje izkušnje to zdravstvo ne gre v pravo smer. Oblike zdravljenja narekuje, večjo prilagodljivost. Sistem zdravstva pa temu ne sledi. Tisti, ki bodo imeli denar bodo ustrezno oskrbljeni. Zavarovanci pa zadeti od že preverjenih metod, ki jo splošno zdravstvo pozna in še naprej prakticira.

 2. 2 Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew
  23:16 - 19.04.2007

  mater si ti produktiven… no samo da ti povem, jutri preberem vse zamujeno :D toliko o sodelovanju :mrgreen:

 3. 3 Človek Človek
  00:00 - 20.04.2007

  @drmagnum, tudi sam dobivam enak občutek ja… @fetalij… pojutrišnjem obnova, toliko da veš :D

 4. 4 Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew
  17:56 - 21.04.2007

  đizs krajst, do 800 eur? ja dobro da imaš prijateljico… in očitno so možgani edini del telesa, ki ti še deluje kakor mora? :D no ja, upam da se boš rešil teh bolečin in to… sicer pa ja, kot si rekel, to bodo bolezni naslednjih generacij. čudno mi je, da se že sedaj več ljudi ne zdravi zaradi bolečin v zapestjih in v hrbtu, glede na to da večinoma sedimo nepravilno in da tipkamo prav tako… da o očeh ne govorim. si me pa…spet… pripravil do razmišljanja, da bi se bilo potrebno bolj rekreirati, preden pride do česa hujšega kot je to, da sem zvit kot sarma…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !